Välj en sida

Jag är uppvuxen med filmer om andra världskriget. Ett av mina första filmminnen är serien Krig och hågkomst. Kanske inte det typiska som en pojke i sjuårsåldern ser på, men ändå.

När jag blev något äldre såg jag ofta en film tillsammans med min far. Utbudet av filmer var begränsat hemma, men just denna hade han på VHS. Det var Battle of Britain (eller Slaget om England som den svenska titeln löd), filmen var i färg och det skulle dröja flera decennier innan jag insåg hur gammal den faktiskt var.

Slaget om England är nämligen från 1969 och var vid sin tid en av världens dyraste filmer. Den kom alltså samma år som människan landade på månen. Bland de mer namnkunniga skådespelarna finner vi en synnerligen ung Michael Caine.

Filmen behandlar som titeln antyder slaget om Storbritannien och blev känd för sina välgjorda flygscener. Men i stället för att likt Christopher Nolans Dunkirk hålla fokus på männen på marken, och i luften, syns här även delar av det tyska ledargarnityret till.

Hermann Göring och Adolf Hitler själv i en speciell scen gör att Slaget om England känns förvånansvärt autentisk. Få filmer har sedan dess lyckats sätta stämningen på samma sätt. Göring spelas genialt av Hein Riess och ges en del speltid eftersom han ju var chef för det tyska flygvapnet Luftwaffe. Och ja, tyskarna pratar tyska!

Filmen ledmotiv är faktiskt Luftwaffe marsch, vilket också var något jag upptäckte långt, långt senare. Inledningen är lika klassisk som fantastisk. Fortfarande. Framför allt känns inget här fejkat – detta är ju långt före CGI.

För alla som gillar gamla flygplan, har ett intresse av kriget eller bara gillar en välgjord historisk film som är gjord med både hjärta och hjärna, rekommenderas den över 50 år gamla Slaget om England varmt. Filmen finns faktiskt att se i sin helhet på YouTube.

Slaget om England (1969): 4/5

Filmer som håller fortfarande: del 7
Filmer som håller fortfarande: del 6
Filmer som håller fortfarande: del 5
Filmer som håller fortfarande: del 4
Filmer som håller fortfarande: del 3
Filmer som håller fortfarande: del 2
Filmer som håller fortfarande: del 1

(Visited 101 times, 1 visits today)