Välj en sida

1990-talet var katastroffilmernas och specialeffekternas årtionde. Vi fick inte bara Titanic utan också Deep Impact, Volcano, Dante’s Peak, Armageddon och megafiaskot Waterworld. Stora, påkostade projekt som skulle glänsa med sina banbrytande teknik och hot om undergång på vita duken.

1993 kom dock en mer traditionell men icke desto mindre välgjord thriller: Jagad. Den baserades på en serie från 60-talet och blev en fenomenal succé. Filmen spelade in 368 miljoner dollar och Tommy Lee Jones vann en Oscar för bästa manliga biroll. Han repriserade sedan rollen när han jagade Wesley Snipes i US Marshals och Ashley Judd i Double Jeopardy.

Frågan är om Jagad håller i dag, 27 år senare? Det korta och rungande svaret är: ja!

Harrison Ford gör rollen som dr Richard Kimble, en läkare som döms oskyldig för mordet på sin fru. Det går knappast att klandra åklagaren och polisen, det mesta tyder faktiskt på att han begått brottet. Efter att medfångar ställer till med en scen för att fly på vägen till fängelset tar även Kimble chansen. Och här börjar jakten.

Jagad är en regelrätt thriller med ett högt tempo, rapp dialog och stabila skådespelarinsatser rakt av. Det är återigen med hög puls jag ser om filmen. Trots att jag vet hur det går är den ruggigt spännande. Inget känns tillrättalagt eller påklistrat. De två timmarna går fort.

Precis så här ska en thriller vara. Men de växer inte på träd. Kanske just därför är Jagad en film att se om. Få av de filmer som görs i dag kan mäta sig med den.

Jagad (1993): 4/5

Läs även:
Filmer som håller fortfarande: del 2
Filmer som håller fortfarande: del 1

”It wasn’t me, it was the one armed man!”
(Visited 172 times, 1 visits today)