Välj en sida

En av den moderna filmhistoriens mest ikoniska karaktärer är Arnold Schwarzeneggers Terminator. Den österrikiske kroppsbyggaren var aldrig någon karaktärsskådis, kanske just därför passade han så bra som hälften människa, hälften maskin.

Även om Terminator var en häftig film för sin tid är det uppföljaren många håller högst. Terminator 2: Judgment Day var ett stycke filmhistoria, ett tekniskt mästerverk som plöjde ny mark vad specialeffekter beträffade. Specialeffekterna var så banbrytande att de flera decennier senare fortfarande såg bra ut.

Terminator 3: Rise of the Machines var i mina ögon en helt OK actionfilm. Sedan gick det raskt utför, och varumärket lär aldrig återhämta sig. Därför är det trevligare att blicka bakåt och se om den bästa filmen i serien. Håller T2 än i dag?

Svaret är ja, men med vissa reservationer. Effekterna är förstås inte överdrivet imponerande nära 30 år senare, men att de ser så pass bra ut som de ändå gör visar hur långt före sin tid Terminator 2 var.

Något som har åldrats lite sämre är barnskådisen Edward Furlongs insats. Med stigande ålder har jag allt svårare för hans skådespeleri som ung spoling. Det är inte så att det förstör filmen, men hans scener tär lite på nerverna.

Om det är något James Cameron behärskar till fulländning är det tempo och specialeffekter. Det bevisade han även i Titanic, Hollywoods mest actionspäckande tolkning av fartygskatastrofen.

Och ja, slutet är ganska fantastiskt. Det är nästan så att man, som vuxen man, släpper en tår. Igen.

Terminator 2 (1992): 4/5

Läs även:
Filmer som håller fortfarande: del 3
Filmer som håller fortfarande: del 2
Filmer som håller fortfarande: del 1

(Visited 68 times, 1 visits today)