Michael J Fox annonserade nyligen att han lägger ned sin skådespelarkarriär. Fox drabbades redan i unga år av parkinson och sjukdomen har satt sina spår, han har nu svårt att komma ihåg repliker.

Lyckligtvis har vi som gillar honom en hel del godbitar att se om. Personligen kommer jag alltid att tänka på Marty McFly när jag ser Fox. Tillbaka till framtiden-trilogin är en tidlös klassiker som har åldrats fantastiskt väl. Humorn, karaktärerna och den värme med vilken både dåtiden och framtiden skildrades i de tre filmerna är svår att finna en motsvarighet till i dagens Hollywoodproduktioner.

Visionen om 2015 var förstås särskilt rolig. Några flygande bilar har vi inte fått, ej heller hologram av oss själva, och vem saknar inte möjligheten att både värma och förstora små pizzor i en hydrator. Att spå in i framtiden är bevisligen svårt, men försöken i Tillbaka till framtiden II var både fiffiga och underhållande.

Den första filmen står sig som en tidlös klassiker, till och med citerad av en av USA:s presidenter. Den kostade enligt IMDB 19 miljoner dollar att göra och spelade in närmare 400 miljoner världen över.

Uppföljarna blev inte lika framgångsrika, men följer egentligen samma logiska mönster narrativt. De hänger ihop, och den andra filmen slutar faktiskt med en cliffhanger. Jag tycker därför att man bör se alla tre.

Tillbaka till framtiden är en del av min barndom, vilket gör det lätt att bli nostalgisk. Men det går inte att ta miste på att underhållningsfaktorn är fortsatt hög i dessa filmer. Många, många år senare. Den 18 december firar den första filmen 35 år i Sverige. Ett ypperligt tillfälle att se om den.

Tillbaka till framtiden (1985): 4/5
Tillbaka till framtiden II (1989): 3/5
Tillbaka till framtiden III (1990): 3/5

Läs även:
Filmer som håller fortfarande: del 4
Filmer som håller fortfarande: del 3
Filmer som håller fortfarande: del 2
Filmer som håller fortfarande: del 1

(Visited 98 times, 1 visits today)