Välj en sida

Inte många filmer kan sägas vara lika starka upplevelser ännu efter 40 år. Das Boot är dock ett närmast tidlöst dokument i krigsfilmhistorien. Den tyska skildringen av en ubåtsbesättning under andra världskriget är fortfarande otroligt stark.

Jag ser om den då och då. Inte varje år, inte ens vartannat, men då och då. När jag för ett antal år sedan köpte Das Boot på Blu-ray hade det emellertid gått ganska lång tid sedan jag sist såg den. Jag kände viss skepsis. Filmen är från 1981, det måste väl märkas?

Faktiskt inte så mycket. Das Boot känns fortfarande i magen. Den är nästan tre och en halv timmar lång men blir aldrig långtråkig. Och då utspelas den huvudsakligen i en ubåt, ett synnerligen trångt utrymme med begränsade möjligheter. Filmen är fortfarande realistisk och bitvis förbluffande vacker.

I likhet med en hel del andra krigsfilmer visar den krigets vansinne och hur helt vanliga unga män drogs in i något utan att själva kunna påverka det. För alltför många slutade det med en våldsam och alldeles för tidig död. Inte minst för utbåtsbesättningarna, där 3 av 4 aldrig återvände.

Das Boot är spännande, välspelad, snygg, drabbande, klaustrofobisk och med en stämning så tät att man nästan kan skära i den med kniv. Fortfarande. 40 år senare.

Das Boot (1981): 4/5

Filmer som håller fortfarande: del 6
Filmer som håller fortfarande: del 5
Filmer som håller fortfarande: del 4
Filmer som håller fortfarande: del 3
Filmer som håller fortfarande: del 2
Filmer som håller fortfarande: del 1

(Visited 159 times, 1 visits today)