Square Enix-veteranen Naoki Yoshida menar att konsoler kommer försvinna under de kommande tio åren och ersättas av molnbaserade lösningar. Det är alltså strömningstjänster som är framtiden, enligt Yoshida.

Hur många gånger har vi inte hört att spelkonsolen är död eller döende? Jag har hört dessa förutsägelser sedan Xbox 360 och PlayStation 3 var det hetaste på marknaden. Framför allt när smarttelefonerna och surfplattorna slog igenom på marknaden runt 2010 trodde många att den traditionella spelkonsolen var på väg att dö ut. Det har fortfarande inte hänt.

Med detta sagt har det såklart hänt väldigt mycket de senaste 15 åren. Tekniken har utvecklats, tjänster som Game Pass har tillkommit och strömning av spel fungerar allt bättre. I dag kan man spela krävande spel som Resident Evil 4 på Iphone 15.

Spel på skiva är på tillbakagång, även om den japanska marknaden stretar emot och fortfarande föredrar att köpa fysiskt. I takt med att det blir möjligt att strömma spel till surfplattor, mobiler och andra skärmar uppstår frågan vilken funktion en konsol fyller. Vilken är egentligen skillnaden?

Konsolernas försvarare skulle förstås hävda att allt handlar om lagg, eller brist därpå, och att det inte går att få en smidigare upplevelse än om maskinen som spelet körs ifrån står några meter från oss.

Detta är fortfarande sant. Men hur länge till? Stadia var ett inte oävet försök att skapa en tjänst som ersätter spelkonsolen som företeelse. Googles spelsatsning föll på en oattraktiv affärsmodell och att de ganska snart verkade ge upp.

Om det är någon av de tre stora som kan tänkas ta steget före de andra, är det Xbox. Microsoft har länge fokuserat på tjänster och är måttligt intresserade av fysiska spelmedia. Nu är strategin, åtminstone om vi ska tro Xbox Chief Financial Officier Tim Stuart, att på sikt göra Xbox-spel tillgängliga via Game Pass på alla plattformar. Inklusive Nintendos och Sonys. Detta skulle göra Xbox som konsol helt överflödig.

Där är vi förstås inte än. Men om det är någon spelplattform vi kan få skriva en dödsruna på de kommande fem eller tio åren, är det Xbox. Sony har fortfarande en hälsoaffärsmodell med konsoler, som de gör en nätt vinst på, och spel på skiva (samt digitalt). Det är svårt att se vad Sony skulle tjäna på att överge detta koncept i närtid.

Nintendo har alltid varit långt efter när det kommer till onlinelösningar. Många tror att efterföljaren till Switch släpps under detta år, och det är säkert inte Nintendos sista konsol. Ej heller lär Nintendo vara intresserade av att sluta sälja fysiska spel.

Så nej, spelkonsolen är inte död. Inte ens halvdöd. Men det kan hända saker under de kommande åren som skakar om branschen. Närmast tillhands ligger att Microsoft, som verkar ointresserade av att sälja konsoler, drar ur pluggen och förvandlar Xbox till en app.

(Visited 76 times, 1 visits today)