Planerar Microsoft att utvidga Game Pass till Nintendo och PlayStation? Ja, i alla fall om man frågar Xbox CFO Tim Stuart.

På Wells Fargo TNT Summit nyligen påstod Stuart att målet är att göra Game Pass tillgängligt på ”alla skärmar man kan spela spel på”, och att detta inkluderar konkurrenternas konsoler. Blev han feltolkad, månne? Nej, det verkar inte så, för detta är vad han sade ord för ord:

It’s a bit of a change of strategy. Not announcing anything broadly here, but our mission is to bring our first-party experiences [and] our subscription services to every screen that can play games. […]That means smart TVs, that means mobile devices, that means what we would have thought of as competitors in the past like PlayStation and Nintendo.

En förändrad strategi, alltså. Dessa tre ord säger mycket, för det indikerar att Microsoft dragit slutsatsen att de inte kan konkurrera på samma villkor mot Sony och Nintendo. Så enligt den gamla devisen ”If you can’t beat them, join them” verkar Xbox alltså vilja satsa på att göra sina spel tillgängliga på PlayStation och Nintendos framtida konsoler.

Det finns en viss logik i detta. Efter spelvärldens största affär någonsin, Microsofts köp av Activision Blizzard King för närmare 69 miljarder dollar, är det uppenbart att aktieägarna vill ha tillbaka på investeringen. Game Pass har i dag cirka 25 miljoner prenumeranter, men tillväxten har stagnerat på Xbox. Xbox Series X/S gör dessutom svagt ifrån sig och ligger nu efter Xbox One i Nordamerika.

Det är således fullt möjligt att Microsoft kommit till slutsatsen att Xbox inte kan konkurrera som förr, att tåget har gått.

Tim Stuarts uttalande har föga oväntat rört om en del, och snart fick chefen för Microsoft Gaming Phil Spencer gå ut och dementera. Till Windows Central säger Spencer att ”vi har inga planer på att ta Game Pass till PlayStation eller Nintendo.” Nå, sådant kan ju ändras.

Jag tror att Stuart kanske sade mer än han borde och att detta är Microsofts långsiktiga strategi. Ja, jag är faktiskt ganska övertygad om det för de senaste två åren har det blivit uppenbart att de struntar i hur Xbox Series X/S säljer. De vet redan att deras framtid inte vilar i en enskild konsols framgång. Visionen är betydligt bredare än så, och Xbox samarbete med Samsung för Game Pass på deras smart-TV är bara ett steg på vägen.

Det finns bara ett problem: varför skulle Sony och Nintendo, som lever på att sälja spel till fullpris enligt den klassiska affärsmodellen som funnits i över 30 år, tillåta Game Pass på deras plattformar? Det är svårt att se vinsten i detta för dem, då det kommer kannibalisera på deras försäljning av spel. Det är vad vi har sett ske på Xbox.

Till skillnad från Xbox Series X/S har PlayStation 5 och Switch visat att de kan klara sig alldeles utmärkt utan draghjälp utifrån. De säljer gott om både konsoler och spel, och ekosystemet är sunt. Att släppa in Game Pass skulle riskera att rasera en fullt fungerande affärsmodell och endast föra med sig att Microsoft plånbok blir ännu större.

Oavsett hur det går med den här saken tror jag att Microsofts mål är att stänga ned Xbox som konsolverksamhet. Xbox ska bli en app som du, mot en månatlig betalning, kan få tillgång till i din mobil, på din PC eller din smart-TV. Det enda du behöver är ett abonnemang och en handkontroll.

Detta kommer inte hända i morgon eller ens nästa år. Men det går ganska fort nu, och alltmer tyder på att Xbox Series X/S blir de sista konsolerna från Microsoft.

Tidigare bloggat:
Framtiden för Xbox – Del 1

(Visited 140 times, 1 visits today)