Sommaren är inte riktigt slut än, även om det känns så när semestern är över och värmen tycks ha tagit åtminstone paus. Icke desto mindre går vi med stadiga steg mot en alldeles fantastisk spelhöst.

Det har blivit dags att ta tempen på några av de spel som släpps framåt hösten och vintern. För när allt kommer omkring är detta blott ett utdrag, och de spel jag personligen ser fram emot. Vissa mer och andra lite mindre.

Starfield (Xbox, PC)
1-6 september
Ett av årets mest hypade spel och definitivt ett av de allra viktigaste släpps konsolexklusivt till Xbox den 6 september (redan den 1 september om du förbokat Constellation Edition). Av det vi sett hittills bådar det gott, men det är först när vi får spela och uppleva det med egna ögon som vi vet om det är magi eller bara något överskattat.
Hypenivå: 4/5

Lies of P (Xbox, PS4, PS5, PC)
19 september
Lies of P har sett intressant ut ända sedan det först visades upp. Art designen är fantastisk. Men allt kokar ned till gameplay och det vissa brukar kalla ”fun factor”, som inte har någon bra motsvarighet i det svenska språket. Här vet vi ganska lite, men jag håller tummarna för att det levererar. I så fall kan Lies of P bli ett av årets mest intressanta spel.
Hypenivå: 3/5

Det klassiska svanhoppet.

Assassin’s Creed Mirage (multi)
12 oktober
Jag har aldrig varit ett fan av Assassin’s Creed och har alltid tyckt att spelen varit mer glänsande yta än faktiskt innehåll. Jag blev därför lite förvånad att jag gillade Valhalla så pass mycket. Det var däremot på tok för långt, och uppenbarligen insåg Ubisoft att de inte kan göra varje ny del ännu längre än den förra. Mirage är därför mer likt det allra första spelet från 2007 i längd vilket borgar för en mer fokuserad och hanterbar upplevelse. Däremot är jag inte såld på Mellanöstern-settingen, som känns gjord. Norden och England kändes fräschare i Valhalla.
Hypenivå: 2/5

Super Mario Bros. Wonder (Switch)
20 oktober
Mario ger sig ut på sitt första helt nya tvådimensionella äventyr sedan New Super Mario Bros. U på över tio år. Det ser spralligare och mer galet ut än vanligt, vilket kan liva upp då New Super Mario Bros.-spelen kändes ganska fega och konservativa.
Hypenivå: 3/5

Sonic Superstars (multi)
Okt-dec
Även Sonic går tillbaka till två dimensioner. Efter två Sonic-filmer på bio, Netflixseren Sonic Prime och det framgångsrika spelet Sonic Frontiers känns det som att min barndomsidol är på banan igen. Sonic Superstars bär designdrag av det mindre lyckade Sonic the Hedgehog 4, men ser betydligt roligare ut. Co-op kan bli galet roligt och om de bara får till kontrollen kan detta bli något som konkurrerar med det älskade Sonic Mania. Vi väntar fortfarande på ett konkret datum.
Hypenivå: 4/5

Alan Wake II (Xbox, PS5, PC)
17 oktober
Jag hade nästan gett upp hoppet om en regelrätt uppföljare till klassikern Alan Wake. Remedy verkade ha gått vidare. Men snart är den faktiskt här, och vi lovas mer skräck denna gång. Det första spelet var ju mer ett spännande äventyr med vissa jumpscare-inslag. Det blir ett annat spel än den regelrätta uppföljare som de en gång arbetade på. Och jag hoppas att de lyckas sätta atmosfären än en gång.
Hypenivå: 5/5

Alone in the Dark (Xbox, PS5, PC)
25 oktober
Alone in the Dark uppfann den moderna skräckspelsgenren 1992 och nådde kanske en höjdpunkt 2001 med The New Nightmare. Den svajiga kvaliteten på flera av uppföljarna gjorde emellertid att Resident Evil tog över tronen som kung bland skräckspel och behöll den. Nu är det dock en remke av originalet på väg, och den ser intressant ut. Precis som i tidigare spel i serien kan man spela med två karaktärer och uppleva berättelsen ur två olika perspektiv. Dessvärre är risken stor för att detta spel drunknar i floden av andra releaser i just oktober, men jag kommer definitivt kolla in det.
Hypenivå: 3/5(Visited 100 times, 1 visits today)