Välj en sida

2020 har varit ett mycket speciellt år, nästan helt i negativ bemärkelse. Vi har genomgått och genomgår alltjämt en pandemi, har tvingats avstå från sociala kontakter och många har också blivit sjuka eller haft anhöriga som varit det och i värsta fall gått bort.

I denna tid kan det tyckas futtigt att prata om spelbranschen när året summeras, men eftersom detta trots allt är en spelblogg så gör vi det ändå.

Årets spel: Sackboy: A Big Adventure
Inför året var det ganska givet för mig vilka spel som skulle tävla om att bli mitt bästa 2020. Men när The Last of Us Part II i stället hamnade överst av besvikelser, Halo Infinite sköts upp och Cyberpunk 2077 släpptes i ofärdigt skick blev det svårare att utse årets spel. Det blir således ett svar med hjärtat, ett spel som inte riktigt når de största i genren men som var årets glädjeinjektion. Plattformsspelet Sackboy: A Big Adventure var precis vad jag behövde i år.

MINA TOPP 5
1. Sackboy: A Big Adventure
2. Ori and the Will of the Wisps

3. Assassin’s Creed Valhalla
4. Call of the Sea
5. Cyberpunk 2077
Hedersomnämnande: Immortals Fenyx Rising

Årets snyggaste: The Last of Us Part II
Ända sedan jag började bekanta mig med Naughty Dogs arbete genom deras första Uncharted har jag slagits av den talangfulla studions förmåga att tänja på gränserna för vad konsolen klarar av. The Last of Us var galet imponerande till PS3, med Uncharted 4 sattes en ny ribba för vad PS4 kan prestera. 2020 heter det allra snyggaste spelet utan större tvekan The Last of Us Part II. De levererade en next-genupplevelse på en sju år gammal konsol.

Årets design: Ori and the Will of the Wisps
Det första Ori, som kom 2015, var lika vackert som det var utmanande. Det var ett spel som stack ut i en annars actiontung uppställning till Xbox One. Uppföljaren är faktiskt ännu bättre. Designen är fantastisk, och den blir knappast sämre i krispig 4K.

Årets besvikelse: The Last of Us Part II
Kan årets snyggaste spel också vara dess största besvikelse? Klart att det kan. Naughty Dog har nämligen både levererat ett tekniskt mästerverk och ett spel som nätt och jämnt håller ihop narrativt. I min recension konstaterade jag att The Last of Us Part II är ”ett sällan skådat självmål”. Spelet har prisats, men som ett stort fan av det första spelet kan jag inte annat än att utnämna denna uppföljare till årets största besvikelse.  

Årets överraskning: Call of the Sea
Ett debutspel som släpps direkt till Game Pass kommer aldrig få någon större uppmärksamhet. Men lilla mysiga Call of the Sea har faktiskt redan charmat många. Det är ett mysigt och välberättat mysterium som passar perfekt att avnjuta i vintermörkret (recension).

Årets hjärnsläpp: Assassin’s Creed Valhalla
Du lägger ned tiotusentals arbetstimmar på ett spel som utspelas på vikingatiden. Du ser till att miljöerna är fantastiskt realistiska med imponerande grafik och design. Och så döper du huvudpersonen till… Eivor. Ingen utanför Norden begriper hur tokigt det låter på en man. Men vi gör det.

Årets miss: Nya konsoler som ingen fick tag i
2020 såg på förhand ut att bli ett riktigt spännande år. Både Xbox Series X och PlayStation 5 skulle släppas i handeln. Sedan slog pandemin till och fabrikerna i Kina stannade. Både Sony och Microsoft beslöt att lansera sina konsoler som planerat, vilket innebär en väldigt låg tillgång. Med den höga efterfrågan på de nya konsolerna kom den bristande tillgången att påverka även dem som förbokat ett år i förväg. Vi fick alltså nya konsoler – men knappt någon kunde köpa dem.

Årets saknad (önskar jag hade spelat): Half-Life Alyx
Det har varit nominerat på många håll och FZ utsåg det till Årets spel. VR-spelet Half-Life Alyx ser helt enkelt förbaskat bra ut. Om det nu inte var för att det just är ett VR-spel, vilket förutsätter att man har en VR-hjälm.

Ingen vet vad Sony tänkte när de designade PS5.

Årets synfel: PS5
Sony har under flera decennier varit duktiga på design. I allt från walkmans till datorer och spelkonsoler har de varit branschledande och stått för något tidlöst. Till och med lanseringsmodellen av PlayStation 3, som många kritiserat, tycker jag är ett exempel på detta. Just därför är det särskilt förvånande att se hur PlayStation 5 ser ut. Gud vet hur Sony tänkte här. Den är vräkig, fläskig och, ännu värre, fullständigt gigantisk.

Årets uppföljare: Ori and the Will of the Wisps
Ori and the Blind Forest var ett utmanande, vackert och roligt spel. Trots detta spelade jag aldrig ut det. Hela fem år senare kom Moon Studios uppföljare, och det är faktiskt ett alldeles strålande spel: svårt men inte orättvist, berörande men inte såsigt. Sammantaget gör det Ori and the Will of the Wisps till årets mest stabila uppföljare.

Nej, jag ångrar inte att jag köpte Cyberpunk 2077.

Årets stad: Cyberpunk 2077
Det var årets mest hypade spel. Men löftena om vad Cyberpunk 2077 skulle bli sveks. Det går inte att uttrycka det på något annat sätt. CDPR levererade en halvfärdig produkt som föll isär på baskonsolerna och nätt och jämnt flöt på PS4 Pro och Xbox One X. Med detta sagt är den värld som studion byggt rätt fantastisk. Night City är utan tvekan årets stad.

Årets miljö: Assassin’s Creed Valhalla
Assassin’s Creed har alltid briljerat i sina historiska miljöer och storslagna världar. Valhalla är inget undantag. Trots att storslagenheten från Egyptens Origins och det antika Odyssey saknas på grund av de lite enklare vikingamiljöerna, är detta kanske det vackraste Assassin’s Creed hittills med fantastiska solnedgångar, disiga myrar, förtrollande norrsken och isande brittisk nederbörd.

Årets streamingtjänst: Netflix
Netflix går från klarhet till klarhet. I år har jag plöjt flera riktigt bra krimdokumentärer. Utbudet av nya och bra filmer är fortfarande dåligt, men kvaliteten i det egenproducerade materialet har blivit allt bättre. Netflix har aldrig varit mer prisvärt än nu.

Årets oumbärliga: Game Pass
Under drygt tre års tid har Xbox Game Pass vuxit och gått från tunn men lovande tjänst till något oumbärligt för alla Xbox-ägare. Numera finns Game Pass, som lite slarvigt brukar kallas ”Netflix för spel”, även på PC och genom Game Pass Ultimate ingår även Xbox Live. Dessutom kommer den bara bli bättre.

Högljudd, men med massor av fantastiska spel.

Årets konsol: PS4
Nintendo Switch har sålt bäst, PlayStation 5 har slagit lanseringsrekord för konsoler. Men tittar vi på spelutbudet under 2020 är det ingen tvekan om att PlayStation 4 är årets konsol. Kvaliteten i utbudet under året talar sitt tydliga språk: The Last of Us Part II, Ghost of Tsushima, Final Fantasy VII Remake, Spider-Man: Mile’s Morales och det väldigt speciella Dreams för att nämna några av de större titlarna.

Årets copycat: Immortals Fenyx Rising
Ibland kan ett spels förlaga eller inspirationskälla vara så uppenbar att det nästan blir komiskt. Att Ubisoft haft Nintendos The Legend of Zelda: Breath of the Wild som inspiration till sitt Immortals Fenyx Rising är hur tydligt som helst. I allt från gameplay till art design. Men detta är verkligen ingen nackdel, och faktum är att inspirationen åsido står Immortals Fenyx Rising mycket bra på egna ben.

Ubisofts minst uppmärksammade spel 2020 kan mycket väl vara deras bästa.

(Visited 171 times, 1 visits today)