Välj en sida

Vi lägger snart 2017 bakom oss och det börjar bli dags att blicka framåt mot 2018. Men inte riktigt än. Först ska vi göra upp med året som gick. Här är årets toppar och floppar.

Årets spel: Sonic Mania
Efter tio och en bedrövelser där Sega försökt utveckla Sonic i tre dimensioner, och nästan alltid kört i diket, gav Sonic Team efter för fansen och bjöd denna gång in dem att bidra. Christian Whitehead med flera såg till att Sonic Mania blev spelet jag och många med mig väntat på i över 20 år (recenserat här). Jag hoppas att det inte är sista gången vi ser Sonic i pixlig 2D.

I övrigt har jag som tidigare konstaterat ägnat en stor del av året åt att komma ikapp 2016 och därför missat många av de stora AAA-releaserna. Majoriteten av årets spelupplevelser för min del är därför indieproduktioner. Det råkar också vara denna sorts spel som det finns tid till för närvarande.

Mina topp 5 2017
1. Sonic Mania (Xbox One, PS4, Switch)
2. Dreamfall Chapters (Xbox One, PS4, PC)
3. Cuphead (Xbox One, PC)

4. What Remains of Edith Finch (PC, PS4, Xbox One, Mac)
5. Little Nightmares (PC, PS4, Xbox One)

Bubblare: Resident Evil 7

Årets hårdvara: Xbox One X
Världens. Kraftfullaste. Konsol. Så löd säljargumentet för Microsofts nya, uppgraderade Xbox One. Och överlag verkar Microsoft ha levererat. Design, kvalitetskänsla och faktiskt skillnad i spelen är bevis för detta. Men hur pass stor skillnad man ser i samma spel på Xbox One X respektive PS4 Pro är helt upp till den enskilda utvecklaren, vilket innebär att skillnaden i upplösning i vissa spel kan vara anmärkningsvärd stor och i andra inte märkas alls. Xbox One X är en premiumkonsol riktad till dem som inte har några problem att lägga 500 dollar på en spelkonsol mitt i en generation. Således inte för alla. Men det är den bästa konsol Microsoft någonsin skapat.

Årets lansering: Nintendo Switch
Att lansera en konsol under våren är inte så enkelt, att göra det efter ett dunderfiasko som Wii U är ännu svårare. Ändå lyckades Nintendo över all förväntan när de rullade ut Switch i butikerna i mars. The Legend of Zelda: Breath of the Wild visade sig vara en formidabel lanseringstitel och löften om Super Mario Odyssey redan under konsolens första sju månader på marknaden skadade knappast heller.

Med tio miljoner sålda enheter på nio månader är Switch redan en formidabel succé. Det spelar faktiskt mindre roll huruvida den egentligen är en hemmakonsol, en bärbar enhet eller en hybrid så länge den säljer.

Årets fenomen: PUBG
Playerunknown’s Battlegrounds må vara en av årets fulaste speltitlar, men spelet har blivit omåttligt populärt. Hittills har det nått över 30 miljoner spelare, varav drygt 25 miljoner på Steam. När det lanserades till Xbox One den 12 december sålde det i en miljon exemplar på 48 timmar, och uppenbarligen har försäljningen fortsatt. PUBG är ett fenomen, och frågan är nu hur länge Microsoft lyckas behålla spelet som en konsolexklusiv titel.

Årets snyggaste: Cuphead
Det är inte spelet med den mest avancerade grafiken eller högsta upplösningen. Men det handtecknade Cuphead vann våra hjärtan ändå. Arbetet med spelet drog ut på tiden innan det slutligen blev klart. Utvecklarna pantsatte sina hus och satte därmed allt på ett kort. Det betalade sig. Hittills har Cuphead sålts i över två miljoner exemplar, och vi gläds med framgången. Frågan är bara om någon någonsin kommer orka matcha detta.

Årets tystaste: Prey
Vad är ett spel som hyllats som ett av årets bästa men som nästan ingen hört talas om? Svaret är Bethesdas Prey, något så ovanligt som ett storydrivet och intelligent FPS. För ovanligt, verkade publiken ha tyckt, och vips fick vi se ännu en enspelarupplevelse misslyckas kommersiellt.

Årets flopp: Lego Worlds
Jag har inte tagit del av exakta försäljningssiffror för Lego Worlds, men tystnaden kring spelet talar ändå sitt tydliga språk: detta blev inte det nya Minecraft. Ambitionen var onekligen något åt det hållet, och när spelet först visades upp var det nog många som trodde att det kanske skulle gå vägen. Inte minst med tanke på det oerhört starka varumärke som Lego i dag har blivit.

Årets stabilaste: PlayStation 4
Åren går men Sonys dominans består. Visserligen har Switch fått en flygande start, men dominanten på spelmarknaden är fortfarande PS4. När den nu går in på sitt femte år är den starkare än någonsin. Mellan december 2016 och december 2017 sålde Sony 20 miljoner PS4-konsoler. Det är oerhört imponerande, och det finns egentligen inga tecken på att 2018 skulle bli sämre.

Årets design: Surface Laptop
Så smäcker att man vill älska ömt med den. Microsoft har gjort underverk med designen av sin Surface-kollektion. Nya Surface Laptop i sina färger av grafitguld, platina, vinröd och koboltblå är bland det snyggaste som skådats i datorvärlden. Chassit har inte en enda liten skruv som stör den sömlösa intrycket. Nackdelen? Prislappen. Närmare 15 000 kr är galet mycket för vad som erbjuds i prestanda. Och ändå blev det ett köp.

Årets nyskapande: Xbox Game Pass
För några år sedan hade jag varit mycket skeptisk till en Netflixliknande speltjänst. Jag hade varnat för att den skulle knuffa ut det fysiska spelmediet och skapa en digital bransch helt och hållet. I dag ser jag fördelarna med en tjänst som inte har de allra nyaste spelen men erbjuder ett stadigt flöde av gamla och nygamla spel för en hundring i månaden. Precis som med Netflix finns spelen tillgängliga så länge du prenumererar, men till skillnad från Netflix går det även att köpa loss dem. Jag tror att Xbox Game Pass kommer kunna bli ett strålande komplement till vanlig speldistribution och ett sätt för vissa mindre kända studior att lansera sina spel på.

Årets besvikelse: Inget Shenmue HD
Shenmue III utannonserades på E3 2015 med en planerad lansering i slutet av 2017. Alla begrep att det datumet inte skulle hålla, och nu är spelet mycket riktigt framskjutet till 2018. Sega har således haft gott om tid på sig att snickra på en remaster av de första två spelen. Hittills har vi inte hört någonting om att det skulle vara i görningen, förutom att Sega upprepat att de ”undersöker” saken. Shenmue III kommer vara rätt obegripligt för den som inte spelat Shenmue och Shenmue II. Samtidigt är det ingen liten uppgift att göra en remaster av dessa två gigantiska spel, i synnerhet som basala delar som kontroll och röstskådespeleri har åldrats synnerligen illa. Men man kunde ju ändå hoppas att Sega åtminstone skulle försöka.

Årets varmaste: What Remains of Edith Finch
När det är spel som berör är det oftast fråga om en indieproduktion. Det är där vi finner spel som vågar vara lite egensinniga och ta ut svängarna. Firewatch, Inside och nu What Remains of Edith Finch är exempel på spel som bara tar någon timme att spela igenom men lämnar en stark känsla efter sig. What Remains of Edith Finch behandlar ämnen som död och tragedi på ett ovanligt men beundransvärt sätt. Känslan är svår att beskriva. Spelet måste bara upplevas.

Årets comeback: Nintendo
Om någon för ett år sedan sade att Nintendos chef skulle uttala målet att sälja 20 miljoner Switchkonsoler under det andra räkenskapsåret skulle nog många, undertecknad inkluderad, le lite ursäktande. Nu när Nintendo är på väg att nå målet på 14 miljoner för det första året på marknaden är det inte lika otänkbart längre. Nintendos comeback efter de tunga åren med Wii U är lika remarkabel som den är oväntad. Under 2018 kommer vi bli varse om de lyckas hålla uppe suget efter Switch.

Årets telefon: Samsung Galaxy Note 8
I fjol var Note 7 årets flopp. Den både brann och exploderade nämligen, och att dra tillbaka telefonen uppges ha kostat Samsung ofattbart många miljarder. Årets uppföljare Note 8 är dock precis allt vad Note 7 skulle ha varit. Snabb, med en fantastisk skärm och fullproppad med smarta finesser och lösningar. Och såklart en kraftigt tilltagen prislapp.

Om den nu inte hade varit så erbarmligt stor hade jag köpt en direkt. Men phablets kallas så av en anledning.

(Visited 92 times, 1 visits today)