Välj en sida

I takt med att allt fler går från dator till surfplatta eller phablet har utbudet på laptopmarknaden blivit rätt skralt.

Det är evigheter sedan Apple släppte MacBook Air, och särskilt mycket händer inte på MacBook Pro-fronten heller. Sony har sålt sin Vaio. HP, Asus, Lenovo, Samsung med flera fortsätter att producera hyfsat prisvärda laptops. Men utbudet är inte direkt överväldigande, och samma sak kan sägas om allt från design till funktionalitet. Den stora utvecklingen sker inte här längre.

Däremot finns en ny aktör på marknaden. Microsoft, som vi brukar förknippa med mjukvara och inte hårdvara, lanserade för några år sedan sin Surface-serie. Det började med Surface Pro, sedan kom Surface Book, en dator med avtagbar tryckkänslig skärm. Och så Surface Laptop och den galet läckra och dyra Surface Studio för den professionelle konnäsören.

En sak ska sägas med en gång. Surface Laptop är en nischprodukt och är inte tänkt att bli marknadsledande (Microsoft vill inte gärna reta sina partners i onödan). Däremot kan Surface-serien ses som Microsofts försök att visa för HP, Asus och de övriga hur surfplattor och datorer med Windows ska se ut.

Jag hade sneglat på Surface Laptop länge. Kollat videorecension efter videorecension. Blivit bekant dess styrkor och brister. Själv kör jag Mac sedan nästan ett decennium tillbaka och kan inte riktigt förmå mig att gå tillbaka till Windows igen, men frugan vill ha Windows då många av de appar hon använder inte stöds fullt ut i Mac.

Så det blev en Surface Laptop i julklapp. 15 000 kr är hiskeligt mycket för en laptop med tämligen ordinär prestanda, men efter åratal av bekymmer med en dator för knappt halva priset kändes det som att det var dags att satsa på kvalitet till den bättre hälften.

Så vad får man förutom marknadens snyggaste dator? Med Surface Laptop ingår endast Windows 10 S, en begränsad budgetversion av nya Windows som enbart fungerar med Microsofts egna appar från Microsoft Store. Säkert och tryggt, hävdar Microsoft. Handikappande, tycker de flesta andra. Lyckligtvis finns möjligheten att uppgradera till Windows 10 Pro kostnadsfritt, och det tar faktiskt bara några minuter. Office måste förstås köpas separat.

Surface Laptop har en tryckkänslig skärm som är helt fantastisk. Jag trodde att den funktionen skulle vara rätt meningslös på en dator vars skärm inte går att ta loss som den på Surface Book eller vända runt, som på HP Spectre X360. Men det visar sig att det faktiskt är bekvämt även på en laptop att kunna scrolla eller navigera med fingrarna, i synnerhet i soffan om man inte har en mus tillgänglig.

Dock har Surface Laptop även en styrplatta som för ovanlighetens skull matchar den på min några år gamla MacBook Pro. Den låter lite för högt när man klickar på den, men precisionen är tack och lov mycket bra.

Styrkan i Surface Laptop är onekligen dess smidiga och tilltalande design. Den finns i fyra färger – platina, grafitguld, vinröd och koboltblå. Jag köpte den vinröda. Storleksmässigt är den något mindre än en 13-tums MacBook och med lite kantigare sidor. Skärmen går att öppna med en hand, vilket är praktiskt. Tangentbordet är belyst och under det hittar vi högtalarna, vilket gör att Microsoft kunnat spara plats mellan tangentbord och skärm.

Nackdelarna, då? Ja, förutom prislappen har Surface Laptop en rad tillkortakommanden som i rättvisans namn måste nämnas och som jag vägde in när jag köpte den.

En sådan är att den endast har en ynka usb-port. Ytterligare en sitter visserligen på laddaren, men några fler portar hade verkligen inte skadat. Annat som saknas är SD-kortplats, även om detta visserligen är lätt att lösa med en miniadapter via usb. Det finns även en Surface Dock som kan köpas separat för den som vill ha fler alternativ, men den kostar över 2 000 kr vilket lär avskräcka de flesta.

En satsning på tunnhet genom att avlägsna portar är en trend som startades av Apple och som även kommit till mobilbranschen. Jag gillar den inte. En dator ska trots allt i första hand vara funktionell, inte tunn.

Mest uppmärksamhet har Surface Laptop kanske fått för det alcantara-tyg som Microsoft klätt den med. Frågetecken har rests kring dess hållbarhet. Tyget är samma som används interiört i vissa bilar, så det borde klara det mesta. Tester visar också att det är vattenfrånstötande. Det går inte att komma ifrån att det är betydligt skönare med ett tyg än kall metall mot händerna, men tiden får utvisa om det var ett misstag eller genidrag.

En dator ska egentligen användas i minst ett år innan den recenseras. Inte i några dagar. Så se detta som en intrycksrecension. Här och nu är intrycket av Surface Laptop mestadels positivt. Men prislappen gör att den inte kan rekommenderas till alla.

OMDÖME:

+ Marknadens snyggaste dator
+ Fantastisk skärm
+ Utmärkt tangentbord och styrplatta
Bra batteritid
+ Tunn och mycket portabel

– Dyr
– Fler portar hade inte skadat
– Varför färgmarkerar inte laddaren vid full laddning?
– Designen gör att datorn inte går att öppna utan att förstöra den

? Hur kommer alcantara-tyget klara några års flitig användning?

Betyg: 8/10

(Visited 125 times, 1 visits today)