Vi vet inte än, men det finns indikationer på att PlayStation 5 kan ha fått den bästa starten av alla PlayStation-konsoler hittills. Om så är fallet är det oerhört imponerande.

Att lansera en konsol globalt i nådens år 2020 har inte varit någon picknick. Varken för Sony eller Microsoft. ”Jag skulle inte rekommendera någon att lansera en konsol mitt under en pandemi”, som PlayStation-chefen Jim Ryan torrt konstaterade i en intervju med ryska TASS (via New York Post).

Det har varit svårt att producera och leverera konsoler, vilket är en förklaring till att PS5 är slutsåld överallt. Men efterfrågan har helt klart varit stor. Hur stor vet vi inte förrän vi får siffror på hur många som har sålts. Det finns en del som tyder på att PS5 kan ha fått en bättre start än PS4, och det är ingen liten sak.

På ett plan är jag lite förvånad. PS5 har inte direkt en glänsande lineup av next-gentitlar att skryta med (det har Xbox Series i än mindre grad). På ett annat plan är jag inte särskilt överraskad alls. Pandemin har visserligen gjort det svårare att tillverka och frakta varor jorden runt, men intresset för spel har ökat, vilket både Sony, Nintendo och Microsoft sett.

Dessutom är det faktiskt inte första gången Sony lyckas sälja en konsol utan imponerande spel. PS2 hade ingen stark lineup av spel när den släpptes här, i synnerhet inte jämfört med Dreamcast. PS4 hade faktiskt en sämre lineup till premiären än Xbox One, men sålde slut ändå. Samma sak kan således sägas om PS5.

Intressant nog har även Xbox Series-konsolerna fått en bra start. Detta är ännu mer anmärkningsvärt eftersom de i stort sett helt saknar nya spel. Halo Infinite blev uppskjutet (förmodligen i ett år) och det exklusiva The Medium sköts fram till januari 2021 för att inte krocka med Cyberpunk 2077. Microsoft har därför mest pratat om bakåtkompatibilitet med tre generationers Xbox-spel, Game Pass och funktioner som quick resume.

Det är naturligtvis positivt att båda lanseringarna ser ut att ha gått bra, även om det alltid är tråkigt när folk som förbokat inte får sin maskin i tid. Under 2021 kommer både Xbox och PS5 att bli intressanta för alltfler i takt med att barnsjukdomar rensas bort och fler spel kommer.

Enligt Jim Ryan kommer det dröja till 2022 innan vi får se spel som visar vad PS5 går för, och detsamma kan nog sägas om Xbox Series X. Slutet av 2021 verkar därför vara ett utmärkt tillfälle att hoppa på tåget.

(Visited 142 times, 1 visits today)