Xbox Series X och S har lanserats. Nu är det Sonys tur att rulla ut sin best PlayStation 5, vilket de kommer göra i olika regioner under den kommande veckan.

Både Xbox och PlayStation har anledning att vara nöjda så här inledningsvis. Xbox Series X och PS5 är slutsålda överallt. Xbox-chefen Phil Spencer har konstaterat att det just nu handlar om bristande tillgång mer än att försöka hålla uppe efterfrågan. Den saken kommer förstås förändras under 2021.

Xbox tweetade och tackade för ”den största lanseringen i Xbox historia” med ”fler sålda konsoler i fler länder än någonsin”. Vi vet att Xbox One såld en miljon enheter under lanseringsdagen, så rimligen betyder det att det gått bättre för Series X och S.

Det är egentligen rätt otroligt att de lyckats med detta utan ett enda exklusivt lanseringsspel. Halo Infinite skulle bli det stora dragplåstret, men frågan är hur stor skillnad det skulle ha gjort om Microsoft nu ändå sålt slut på alla enheter de tillverkat. Det svåra blir att lyckas hålla i efterfrågan om det inte dyker upp heta spel under första halvan av 2021.

Även om Spencer uppenbarligen är nöjd med starten för Xbox Series-konsolerna finns inga planer på att utlämna några försäljningssiffror, vare sig nu eller senare. I en intervju med The Guardian konstaterar Spencer:

Putting our games on PC becomes a reason that somebody doesn’t have to go and buy an Xbox Series X. I’ll hold fast to this. We publicly disclose player numbers. That’s the thing I want us to be driven by, not how many individual pieces of plastic did we sell.

Tråkigt för oss sifferknarkare, även om betydelsen av sålda konsoler, precis som Spencer är inne på, har minskat när vi avgör hur framgångsrikt ett företag är.

(Visited 132 times, 1 visits today)