När Sony summerar årets första kvartal och räkenskapsåret 2023, som slutade den 31 mars, är det mestadels positiva tongångar. Men inte enbart.

Sony hade ett riktigt tufft mål för året: att sälja 25 miljoner PlayStation 5-konsoler. Det fick skrivas ned till 21 miljoner. I slutändan nådde de inte riktigt detta mål heller utan stannade på 20,8, vilket faktiskt slår det bästa år som PS4 hade.

Under det senaste kvartalet sjönk försäljningen med nästan en tredjedel jämfört med samma kvartal 2023. Sony räknar med fortsatt försvagad försäljning under det nya räkenskapsåret och sätter prognosen till 18 miljoner. Detta trots att det ska släppas en PS5 Pro någon gång i höst. Men Sony har varit öppna med att det inte kommer släppas några fler spel i deras kända varumärken under året och att de förlitar sig mer på tredjepartsutgivarnas spel i år.

Även om PS5 saktar in är det fina siffror. Totalt har Sony sålt 59,3 miljoner, vilket gör den till den tredje snabbast säljande PlayStation-konsolen. I nuläget håller den ganska jämna steg med PS4 (som låg på 60,2 vid motsvarande tid på marknaden), vilket ju onekligen är bra. Vi vet att den passerade 100 miljoner sålda enheter med lätthet och gav fina vinster till ett Sony som kämpat under PS3-åren.

Inkomsterna från hårdvara ökade med 9 procent och nätverkstjänster (där PlayStation Plus ingår) med hela 17 procent för helåret. Det ser således stabilt ut.

Jag kan inte låta bli att tycka att den här generationen har varit lite märklig. Xbox hackar sig fram med det ena bakslaget efter det andra. PS5 går som tåget, men har väldigt lite nytt och spännande att erbjuda. Den bara… är. PSVR2 har inte heller rosat marknaden.

Jag har varit inne på det tidigare, men knappt ett enda spel hittills skriker ”next-gen!” eller känns särskilt innovativt. Det är en mellanmjölksgeneration vi ser, och det behöver inte vara fel. Men särskilt spännande är det inte.

(Visited 67 times, 1 visits today)