Det har pratats om det länge, i minst tio år, att fysiska spel kommer att försvinna. Spel på skiva har emellertid varit en förvånansvärt motståndskraftig affärsmodell. I stort fungerar den fortfarande, men i likhet med film på skiva ersätts den alltmer med digitala lösningar.

Xbox-spelarna är den grupp som allra mest lämnat det fysiska spelmediet. Under 2022, och förmodligen även 2023, var andelen fysiskt sålda Xbox-spel under tio procent i Nordamerika. Det ser sannolikt likadant ut i Europa, varför uppgifterna om att en rad stora återförsäljare har börjat krympa utrymmet för eller helt plocka bort Xbox-spelen från hyllorna är helt logiskt. Man kan inte låta sådant som inte säljer ta upp plats i butiken.

PlayStation-spelarna köper fortfarande spel fysiskt i större utsträckning. Siffrorna spretar, men någonstans runt 40 procent av alla sålda PS5-spel är på skiva. Nintendo-spelarna gör det i ännu större utsträckning, och detta gäller särskilt japanerna som älskar sina fysiska spelutgåvor.

Utvecklingen mot en digital framtid är emellertid tydlig, vilket kommer rita om kartan för alla återförsäljare som under lång tid har livnärt sig på att sälja spel över disk eller via nätet. Kanske är det inte så förvånande att en kedja som Webhallen blott är en skugga av sitt forna jag när det kommer till spelutbud. De ser förstås vartåt det barkar.

”Now adorably all digital”…

Det blir emellertid en stor förändring även för oss konsumenter. Vi kommer inte kunna sälja vidare eller låna ut våra spel efter att vi klarat ut dem, såvida inte någon (Xbox?) erbjuder en sådan tjänst. Vi kommer därtill vara i klorna på utgivarna när det kommer till priset. I dag är det möjligt att köpa nya spel relativt billigt när en enskild återförsäljare som ElGiganten tar 549 i stället för 699 kr. Digitalt kan samma spel kosta 749 kr eller mer.

Slutligen är det förstås tråkigt för alla vi som samlar på spel och gillar att ha dem i hyllan. Min spelsamling är inte bara en samling av underhållning, det är ett litet museum från mitt eget liv, från min barndom men också mitt vuxna liv och nu mina egna barns uppväxt. Saker bär minnen. En app på skärmen är inte samma sak, det går inte att komma ifrån.

Allt tyder på att Xbox blir först ut med att inte erbjuda någon skivläsare i nästa konsol. Läckta uppgifter har visat att Microsoft planerar, eller åtminstone planerade, en skivläsarlös Xbox Series X. Vi vet fortfarande inte om den kommer, men jag tror att vi får se den under året och att Microsoft i stället helt skippar en Pro-modell av sin nuvarande Xbox för att i stället gå direkt till nästa generation. Kanske 2026.

Då kommer skivläsaren vara historia. Möjligen kommer de erbjuda den som ett separat tillbehör, men det kommer kosta så pass mycket att ingen vill ha den och därmed fungera som självuppfyllande profetia för Microsoft som då kan säga: ”Titta, ingen vill ju ha skivläsaren längre!”

Nintendo lär hänga i ett tag till. För dem fungerar den traditionella affärsmodellen fortfarande mycket väl, och de har alltid varit efter i utvecklingen av digitala tjänster. Kanske medvetet, vem vet. Men Xbox-spelarna, en grupp som jag tillhört i över 20 år, kan snart stänga dörren till sin fysiska spelsamling.

Frågan är hur långt efter Sony ligger. Kommer PlayStation 6 ha en skivläsare? Jag vet inte, men genom att erbjuda en PS5 med och en utan skivläsare har de under den innevarande generationen fått testa och se hur konsumenterna agerar. PS5:an med skivläsare uppges ha sålt bäst. Utifrån detta kanske Sony väljer att erbjuda två modeller av PS6.

Spel på skiva är nog inte borta riktigt än.

(Visited 109 times, 1 visits today)