Sedan urminnes tider (i spelmarknadsmått) har konsoltillverkarna släppt nya modeller av sina konsoler. Att vi kommer få se revisioner av både PlayStation 5 och Xbox Series X/S är därför mer eller mindre självklart. Frågan är bara hur stor skillnaden blir mot lanseringsmodellerna.

Under den förra generationen försökte Microsoft reparera misstagen de begått med Xbox One genom att släppa först Xbox One S och sedan den formidabla uppgraderingen One X. Sony valde att släppa en mindre uppgradering i form av PS4 Pro.

Detta har fått många att anta att vi även kommer få en PS5 Pro och Xbox Series X… X. Varken Sony eller Microsoft har bekräftat dessa antaganden, men ryktesfloden avtar inte. Nu kommer det alltmer info om en ny Xbox Series X. Tyvärr rör det sig inte om en uppgraderad konsol utan endast en med kosmetiska förändringar.

Stilren och snygg. Men utan skivläsare.

Läckta dokument från den rättsliga processen med amerikanska konkurrensmyndigheten FTC i samband med uppköpet av Activision Blizzard visar massor av godis från Xbox, bland annat Microsofts planer fram till 2030. En del av alltsammans är planerna för den nya Xbox Series X. Den erbjuder en ny design, 2tb intern lagring, snabbare Wi-Fi och snålare energiförbrukning. Priset blir oförändrat, alltså 499 dollar.

Att Microsoft skulle satsa på en Xbox Series X utan skivläsare har länge varit en lågoddsare. Huruvida den nya konsolen ersätter den gamla eller om de kommer finnas på marknaden parallellt återstår att se. Lanseringen ska i alla fall, enligt dessa uppgifter, ske i slutet av 2024.

Redan under nästa vår ska dock den nya handkontrollen släppas. Äntligen har Microsoft tagit klivet in i nutiden och erbjuder haptisk feedback, inbyggd högtalare och tystare knappar. Jämfört med Sonys DualSense känns Xbox Series X/S-kontrollen onekligen gammal, så detta är välkomna nyheter. Jag kommer säkerligen köpa den nya handkontrollen och antar att det även kommer en Elite-version av den så småningom.

Med brasklappen att designförändringar kan ske och detaljer förändras, vad ska vi då säga om den nya Xbox-konsolen? Jag gillar designen, men i övrigt är det inget jag blir särskilt upphetsad av. Prestandan är densamma, till skillnad från när Microsoft släppte Xbox One S och sedan One X.

Framför allt saknar jag skivläsaren och jag är rädd för att Microsoft nu slutligen tar det steg de velat ta länge, nämligen bort från fysisk media. Xbox-spelarna är tydligen den grupp som köper allra helst digitalt, och jämfört med PlayStation och Nintendo är det vanligast att fysiska releaser uteblir till Xbox.

Tyvärr ligger detta i korten sedan länge. Jag gillar det inte. Xbox-chefen Phil Spencer pratar alltid om att hans vision och policy är att erbjuda spelarna alternativ, men plockar man bort möjligheten att köpa spel på skiva tar man bort alternativ. Det är det rakt motsatta.

Jag har spelat på Xbox sedan 2002. De senaste åren har det blivit tydligt att Microsoft vill driva utvecklingen mot ökad digitalisering. Xbox One blev ett slags havererat försök. Draget till sin spets skulle de förmodligen vilja ta bort reguljär spelförsäljning i butik och ersätta den helt med digital distribution och prenumerationstjänster som Game Pass med molnet som en drivande kraft framåt. Xbox kan mycket väl sluta som en app i din telefon eller TV i en inte alltför avlägsen framtid.

Ställt mot Sonys och Nintendos mer traditionella affärsmodeller måste jag säga att jag inte är helt med på den utveckling som Xbox genomgår. På sikt kanske jag kommer känna att nog får vara nog, för jag vill faktiskt äga mina spel. Inte bara streama dem till min mobil eller TV.

En välkommen nyhet.
(Visited 123 times, 1 visits today)