Välj en sida

Det har nu gått två år sedan Xbox Series X, Xbox Series S och PlayStation 5 lanserades. Att lansera en konsol globalt är alltid en logistisk utmaning, men denna gång skedde lanseringen mitt under en pandemi, vilket är unikt.

Jag har haft min Xbox Series X i ett och ett halvt år. Min PS5 har stått under TV:n i elva månader. Precis som under den senaste generationen är det Xbox som är min primära plattform. Det är där jag har mitt gamerscore, det är till den jag köper multiformatstitlarna och det är också där jag har Game Pass. Microsofts speltjänst är numera en helt naturlig del av mitt vardagliga spelande. Samtidigt är de exklusiva titlarna till PlayStation något jag inte kan undvara.

Xbox Series X var ett spontanköp. Jag hade egentligen inget sug efter den, men när den plötsligt fanns tillgänglig i en webbshop slog jag till utan att tänka så mycket på saken. Därefter var den i princip utsåld det närmaste året. Under den första tiden ägnade jag dock endast tid åt att spela Xbox One-spel på den.

PS5 var min 40-årspresent till mig själv. Tack ska jag ha. Jag förälskade mig snabbt i Astro’s Playroom, som ju är förinstallerat, och charmades lite grand av Kena: Bridge of Spirits samt förundrades över det riktigt dåliga Balan Wonderworld. Men i övrigt har jag spelat väldigt lite på den fram till att God of War Ragnarök landade förra veckan.

DESIGNEN
Vinnare: Xbox Series X
Xbox Series X är designad som en monolit, ett torn, och gör sig utmärkt vid sidan om TV:n. Stående tar den väldigt lite plats och den sobra designen gör att den smälter väl in i omgivningen.

PS5 är motsatsen. Inte bara är den groteskt stor, designen gör att den fullkomligt skriker efter uppmärksamhet. Jag vill inte att en konsol ska göra det, den ska bara smälta in. PS5 har också ett designfel. Eftersom Sony valt att göra den rundad på kanterna för att få till V-formen på skalet, betyder det att den kräver ett ställ även när den ligger ned. Kanske hade jag gillat konsolen när jag var 12, men som vuxen vill jag mest gömma undan den i TV-bänken och hoppas att ingen ska lägga märke till den.

HANDKONTROLLEN
Vinnare: Oavgjort
Ända sedan den första Xbox fick sin mindre och skönare Controller S har jag tyckt att Microsoft legat i framkant när det kommer till handkontroller. Till Xbox 360 slog de en homerun med världens bästa handkontroll. Den står sig fortfarande bra i dag. Xbox One-kontrollen var en blyg vidareutveckling, och tyvärr har det inte hänt så mycket till Series X/S. Det är fortfarande en bra handkontroll, men jag hade hoppats att de skulle ha vidareutvecklat den mer.

Sony gjorde samma sak i tre generationer innan de gjorde om handkontrollen till PS4. DualShock 4 var Sonys bästa försök hittills, även om vissa kvalitetsproblem uppstod. Med DualSense till PS5 spände Sony bågen rejält. De gjorde touchpaden och mikrofonen betydligt bättre, lade in haptisk feedback och adaptiva triggers som känner av motstånd. Man kan göra en film om alla funktioner. Det ska sägas att de flesta spel så långt inte använder funktionerna i DualSense särskilt mycket. Men när de väl gör det, som i Astro’s Playroom, kan det definitivt förhöja upplevelsen.

Min huvudinvändning mot DualSense är att styrspakarna enligt Sonys tradition är symmetriska, vilket är obekvämt och onaturligt för mig. Därtill är handkontrollen något för stor för min smak. Men med DualSense är Sony äntligen ikapp huvudmotståndaren.

GRÄNSSNITTET
Vinnare: PS5
Less is more. Så är det faktiskt när det kommer till användargränssnittet på en spelkonsol. Microsoft har ofta krånglat till det alldeles i onödan på Xbox. Xbox One var en virrig röra vid lanseringen. Efter några år och ett otal uppdateringar började det se begripligt ut. PS4 hade aldrig det bekymret, om något kändes det lite väl simpelt och efterblivet eftersom Sony aldrig gjorde några meningsfulla uppdateringar. Men det var aldrig svårt att begripa sig på.

Samma sak gäller UI till PS5, som är enkelt, snyggt och lättnavigerat. Föredömligt, skulle jag säga. Bara en sådan sak som att det spelas musik från det spel som är markerat i konsolens huvudmeny är en trevlig liten detalj.

SPELUTBUDET
Vinnare: PS5
Ända sedan Xbox Ones tidiga dagar har Microsoft kämpat för att komma ikapp Sony vad gäller exklusiva titlar. De har kommit en bra bit med många uppköp och har i dag ett präktigt stall av utvecklare, och om Activision-affären går igenom rent av ett imponerande sådant. Men om det är något som Xbox-spelarna har lärt sig vid det här laget är det att spel tar tid att utveckla. Många löften har ställts ut, men Xbox är ännu inte i närheten av att komma ikapp Sony på spelsidan.

Medan PS5 under 2022 fått spel som Horizon Forbidden West och God of War Ragnarök har Xbox endast kunnat erbjuda fler förseningar. Starfield lär inte släppas förrän om ett år. Fable är inte i närheten av att vara färdigt. Och ingen vet var Everwild är, inte ens Rare själva. Game Pass är räddningen för Xbox i detta läge, men hur bra den tjänsten än är går det inte att komma ifrån att Sony alltid levererar när det kommer till riktigt bra exklusiva spel. Så har det varit sedan 1994.

DE DIGITALA TJÄNSTERNA
Vinnare: Xbox Series X/S
Microsoft var tidiga med onlinespel. Xbox Live fyller faktiskt 20 år. Sony fick igång en gratis onlinetjänst på PS3, och snart insåg de att de kunde tjäna pengar på spelarnas onlinespelande. Sony har emellertid hela tiden legat steget efter Microsoft här. Och 2017 lanserades Xbox Game Pass, som genast blev känt som ett slags Netflix för spel.

Sony har fortfarande inte lyckats kontra detta, och verkar inte ha något intresse av det heller eftersom deras affärsmodell bygger på att de släpper exklusiva stortitlar som God of War och The Last of Us och tjänar multum på dem. Det skulle de inte göra om de samtidigt släpptes på en prenumerationstjänst. Deras PlayStation Plus-lösning är ett slags kompromiss, men den matchar inte Game Pass i värde för oss spelare.

FRAMTIDEN
Vinnare: Oavgjort
Både Xbox Series X/S och PS5 har en ljus framtid. Det finns inte på kartan att vare sig Sony eller Microsoft skulle dra ur pluggen, i synnerhet inte när båda konsolerna slår försäljningsrekord. Under förra generationen spekulerades det en del i om Microsoft skulle lägga ned Xbox-verksamheten. Xbox One var ett sådant magnifikt bakslag efter den framgångsrika Xbox 360-generationen. Men Phil Spencer ledde teamet ur stormen, fokuserade om och vände generationen till något positivt med såväl bra hårdvara i Xbox One X och bra tjänster i Game Pass. Nu satsar Microsoft mer än någonsin på spel.

För Sony var PS3 en nyttig påminnelse om vad hybris kan leda till. PS4 var en konsol som tillkom utifrån idén att faktiskt lyssna på spelarna. Under de första två åren med PS5 har vi sett tendenser på att Sony är på väg att bli sitt gamla kaxiga jag igen. Men som vi sett tidigare är PlayStation ett tillräckligt framgångsrikt varumärke för att det ska överleva även ganska allvarliga snedsteg. PS5 har alla förutsättningar att bli lika framgångsrik som PS4.

SAMMANSTÄLLNING:
Xbox Series X: 2
PlayStation 5: 2
Oavgjort: 2

Slutresultat: Oavgjort
Ett tråkigt resultat, måhända, men det speglar ganska väl min inställning till Xbox Series X och PS5 just nu. Jag kan egentligen inte rekommendera den ena över den andra i dagsläget. Det beror som vanligt på vilka spel man föredrar och vilken sorts spelare man är. Den som även sitter på en gaming-PC har få incitament att köpa Xbox Series X. PS5 kommer få exklusiva titlar som de flesta vill ha, men Sonys nya PC-strategi gör att den som kan stå ut med att vänta ett år även kan se fram emot tidigare PlayStation-exklusiva titlar på PC. Den trenden är tydlig nu.

Game Pass är en deal breaker för mig personligen, och Sony har inget att kontra med här. Tjänsten har ett så pass brett utbud av spel att den bara inte går att ignorera. Samtidigt vill jag få tillgång till spel som God of War Ragnarök på PS5.

En sak kan åtminstone sägas: varken Xbox Series X eller PS5 har varit måste-köp fram till i dag. Nästan alla Xbox- eller PlayStation-exklusiva titlar har även släppts till Xbox One och PS4.

Först under 2023 lär vi se fler på riktigt exklusiva spel till den nya generationens konsoler, och då räknar man också med att tillgången på Xbox Series X och PS5 i butik kommer vara bättre. Ett köp under 2023 rekommenderas således till alla som ännu inte tagit klivet över.

(Visited 81 times, 1 visits today)