Välj en sida

Julhandeln gav som brukligt PlayStation 4 en boost i försäljningen. Även om december blev den sämsta månaden i Nordamerika hittills sålde Sony 8,1 miljoner konsoler under oktober, november och december sammantaget.

Nu meddelar Sony att de sålt över 94 miljoner enheter sedan PS4 lanserades i november 2013. Därmed närmar sig PS4 med stormsteg den allra första PlayStation, som slutade på totalt 101 miljoner enheter. PlayStation 2 kommer ingen stationär konsol någonsin att nå eftersom den passerade ofattbara 155 miljoner och tillverkades i 13 år.

Även om försäljningen var lägre under det senaste kvartalet än samma period året före, ökade intäkterna. Som synes nedan handlar allt mindre om sålda konsoler. Nu tjänar bolagen pengar på tjänster.

Försäljningen av PS4 (och i försvinnande liten grad PS Vita) står för 28 procent av inkomsterna medan PlayStation Network står för hela 45 procent.

Lägger vi till inkomster från prenumerationer på PS Plus, PS Now och PS Vue hamnar vi på över hälften av de totala inkomsterna från spel och nätverk. 36 miljoner PlayStation Plus-prenumeranter gör onekligen sitt till: PlayStation Network hade intäkter på 12,5 miljarder dollar. Det är mer än både Nintendo och Microsoft tjänade totalt (Microsofts intäkter på spel och konsoler var 11,5 miljarder dollar, enligt analytiker Daniel Ahmad).

Det verkar dessutom som att PS4 faktiskt var vinnaren 2018, om än med knapp marginal: 17,7 miljoner sålda enheter jämfört med 17,4 för Switch. Xbox One, då? Ungefär hälften.

Dessa resultat är särskilt imponerande givet att Sony inte prissänkte PS4 under året förutom på Black Friday. Självfallet tjänar Sony mer på att sälja PS4 för 299 dollar än för 199. Ändå kan vi nog räkna med att priset kommer att falla under 2019, troligen det sista året innan vi får se PS5.

2019 kan bli ännu ett starkt år. Multiformatstitlar som Kingdom Hearts III, Metro Exodus och Anthem men framför allt exklusiva spel som Days Gone, Dreams och (kanske) Death Stranding lär hålla grytan kokande ett tag till.

Huruvida vi får se The Last of Us: Part II under året vet vi inte än, men ett tips är att Naughty Dog lanserar den andra delen i Ellies historia under våren 2020. Som en väldigt vacker svanesång för PS4. Den kommer då att med bred marginal vara den näst mest framgångsrika PlayStation-konsolen någonsin.

Uppåt! PS4 har gjort gott för Sonys ekonomi.

(Visited 68 times, 1 visits today)