Välj en sida

Vi har förmodligen två år kvar innan Sony och Microsoft lanserar nästa PlayStation och Xbox. 2020 ser alltmer ut som året då det kommer att ske.

De går in i nästa generation med helt olika förutsättningar. Sony som marknadsledande med en förkrossande framgång för PS4, Microsoft som underdog som kämpat sig tillbaka in i värmen igen efter en katastrofal start.

Med sannolikt mindre än 24 månader kvar tills de nya konsolerna kommer att avtäckas inför allmänheten kan det vara på sin plats att skicka ut några önskningar i cyberrymden.

PLAYSTATION

 • En ny högkvalitativ handkontroll. DualShock 4 var ett stort kliv i rätt riktning för Sony. Handkontrollen var större och mer ergonomisk än den stenålderskontroll som medföljde PS3. Men batteritiden är usel, styrspakarna hade länge problem med att de tappade gummi och det har även förekommit bekymmer med axelknappar som låser sig. Åk till Microsoft och gå en kurs om ni behöver, Sony, men gör det rätt nästa gång.
 • Bakåtkompatibilitet. Sedan lanseringsmodellen av PS3, som var helt bakåtkompatibel med PS2, har Sony inte brytt sig så mycket om sina kunders önskemål att kunna spela äldre PlayStation-spel på sina nya konsoler. Det är dags att ändra på det nu.
 • UHD Blu-ray-drive. Sony snålade när de släppte PS4 Pro och inkluderade ingen UHD Blu-ray-drive. Däremot tummade de inte på det fysiska formatet. Min förhoppning är att vi även nästa generation kommer erbjudas spel på skiva. Tiden för en konsol som bara stöder digitala spel är inte här än.
 • Flera modeller från start. Sony har alltid släppt reviderade modeller av sina konsoler, ända sedan PSone. När PS3 kom fanns den redan från start i en 20- och 60gb-modell med en prisskillnad på 100 dollar. Sony bör göra något liknande med PS5 så att konsumenterna redan från lanseringen erbjuds valfrihet som passar den egna plånboken och smaken.
 • En tystare konsol. PS4 är högljudd. Ljudnivån verkar variera från exemplar till exemplar, men ingen av dem är så tyst som Xbox One. Varför Sony inte lyckas bygga en tyst konsol tarvar ett svar. När man spelar ett spel är det inte jätteviktigt att konsolen är tyst, även om det underlättar. När konsolen används för att exempelvis se på film är det däremot ett stort problem.
 • Tillåt crossplay. Medan Microsoft har pushat för att spel ska kunna gå att spela över flera plattformar, och även förverkligat detta i samarbete med Nintendo, har Sony stretat emot. De bör ge vika och tillåta crossplay med PS5. Det saknas helt enkelt argument emot.


XBOX

 • Exklusiva spel. Microsoft är väl medvetna om vilka problem som Xbox One lidit mest av. Bristen på exklusiva spel är den kanske främsta. Detta bemöter de nu genom att köpa fyra studior och skapa en helt ny. Totalt fem nya spelstudior som utvecklar spel exklusivt för Xbox bådar gott, men det räcker inte. Flera av dem har i praktiken redan släppt spel med exklusivitetsavtal. Microsoft har fortfarande inget att kontra upplevelser som Uncharted och God of War. De behöver även locka fler tredjepartsutvecklare att släppa sina spel exklusivt till nästa Xbox.
 • Utbytbar hårddisk. Även om hårddisken kan verka tillräckligt stor när en konsol lanseras blir det ganska snart uppenbart att så inte är fallet. Både PS4 och Xbox One lanserades med 500gb hårddisk, Microsoft har sedan dess släppt några modeller med 2tb. Men medan det är enkelt att byta ut den på PS4 kräver det en hel del ingrepp på Xbox One. Detta behöver Microsoft fixa så att vi slipper ha externa hårddiskar som skräpar vid sidan om konsolen.
 • Behåll AAA-batterier. De utskällda AAA-batterierna i Microsofts handkontroller tillhör något av det jag gillar mest med dem. Så länge man ser till att ha extra batterier liggande hemma slipper man oroa sig över att inte kunna spela för att handkontrollen är död, ett ständigt bekymmer med DualShock 4 som måste laddas stup i kvarten.
 • Spel först på Game Pass. Att Xbox Game Pass kommer att finnas kvar även under nästa generation känns givet då det enligt Microsoft är en framgång. Men det behöver växa för att kunna bli relevant över tid. Game Pass är en Netflixliknande tjänst som skulle passa utmärkt som debutplattform för vissa mindre singleplay-upplevelser. Förhoppningsvis kommer vi få se en del spel lanseras först på Game Pass framöver.
 • Bäst hårdvara. Xbox stod för råstyrka från den dagen den första konsolen visades upp. Med åren tappades detta bort. Xbox 360 var svagare än PS3 och Microsoft har mer eller mindre öppet erkänt att de tabbade sig när de satsade på en svagare hårdvara i Xbox One än vad Sony stoppade i sin PS4. Skillnaden mellan konsolerna var visserligen sällan synliga för ögat, men det betyder något att kunna säga att man har den mest kraftfulla konsolen på marknaden. Eftersom Sony alltid lär ha flest exklusiva spel är det hårdvaran Microsoft kan imponera med. Gör det.

NÅGRA FRÅGETECKEN

 • VR. Sonys VR-satsning denna generation i form av PlayStation VR har varit en måttlig framgång. Även om PSVR är det headset som sålt bäst av alla på marknaden, är det blygsamma siffror vi talar om (drygt en miljon). Frågan är därför om Sony kommer lägga sin VR-satsning i träda eller tvärtom satsa ännu hårdare med PS5? Microsoft verkar inte ha några planer på ett eget VR-headset i dagsläget. Bidar de bara sin tid?
 • Streaming. Det ryktas att Microsoft utvecklar två separata Xbox – en traditionell konsol och en billigare för enbart streaming. Kommer Sony kontra detta? Är tekniken ens framme än så att en Xbox som enbart förlitar sig på det beryktade molnet kan erbjuda en fläckfri upplevelse?
 • Nästa stora grej. Rörelsekänsligt spelande var den stora nya grejen under förra generationen. VR, HDR och 4K-upplösning har försiktigt tagit utvecklingen framåt denna gång, utan att revolutionera någonting (även om vissa skulle hävda att HDR faktiskt är en liten revolution för spelupplevelsen). Allt detta kräver dock antingen att du köper ett dyrt headset och/eller en ny TV. Kommer nästa generation att bjuda på en utveckling som inte kräver att vi lägger ut tiotusen kronor på extrainvesteringar?(Visited 58 times, 1 visits today)