Välj en sida

På årets E3-mässa i juni berättade Xbox-chefen Phil Spencer att Microsoft har ”Xbox-konsoler” under utveckling. Flera har inte bara reagerat på att Spencer redan nu valde att prata om nästa generation utan också hans ordval.

Spencer talade alltså om ”Xbox-konsoler”, plural. Om det var medvetet eller en felsägning vet vi inte, men nu kommer obekräftade uppgifter som stöder idén om att Microsoft har flera konsoler under utveckling.

Enligt den respekterade journalisten Brad Sams arbetar Xbox-teamet just nu på två olika Xbox-konsoler. En är en traditionell Xbox med allt vi förväntar oss. Några specifikationer är inte spikade än, men efter Xbox One X och ett allt större fokus på mest kraftfull hårdvara kan vi utgå från att Microsoft inte kommer spara på krutet denna gång.

Den mest intressanta delen är emellertid vad Microsoft uppges utveckla i tandem med den traditionella konsolen. Enligt Brad Sams planerar företaget en egen streamingtjänst och kommer därför lansera en moln-Xbox enbart för att streama spel.

Moln-Xbox kommer kosta så lite som 99-125 dollar och ha en betydligt mer simpel hårdvara än standardkonsolen. Det stora frågetecknet är hur Microsoft har löst de fördröjningar och lagg som alltid är ett bekymmer vid spelstreaming.

Nvidia, som är rätt bra på det de gör, har inte fått det att fungera laggfritt på sin Shield. Streamingen måste fungera tillfredsställande, annars är produkten död direkt.

Tydligen är detta en vision som Microsoft har haft ända sedan de arbetade med Xbox One. Vi ska minnas att de med denna konsol ville skapa en ”allt i ett”-underhållningsmaskin i våra vardagsrum, från vilken vi skulle titta på film och TV och styra allt med Kinect. Det fanns en ”family sharing”-program för spel och det var uppenbart att Microsoft tänkte sig en digital framtid (därav idén med att fysiska spel inte skulle kunna köpas eller säljas begagnade).

Nu föll den visionen rätt platt och i slutändan blev Xbox One en betydligt mer traditionell konsol än först tänkt, men sedan dess har Microsoft faktiskt inte bara begravt Kinect bakom närmsta soptipp utan också släppt streamingtjänsten Xbox Game Pass. Utvecklingen mot en digital framtid för spel pågår alltjämt, och Microsoft verkar vilja leda den.

Jag har svårt att se något negativt i dessa planer, om de nu stämmer. Två separata Xbox-konsoler för helt olika behov och smak kan inte vara fel. Det betyder fler valmöjligheter för oss kunder, och så länge Microsoft väljer att ha en UHD Blu-ray-drive i sin konsol (vilket är sannolikt efter att de gjorde en så stor grej av det med Xbox One X), är det bara positivt med större valfrihet.

För min egen del är det förstås den traditionella konsolen som kommer hamna på inköpslistan (förutsatt att den har något att locka med i både hårdvara och spel), men om nu Moln-Xbox blir så billig som Brad Sams påstår, möjliggör det faktiskt för konsumenten att köpa en extra box att ha hos föräldrarna eller i sommarstugan. Allt som behövs är ju en uppkoppling.

Det troliga lanseringsfönstret för nästa generations Scarlett-konsoler, som är arbetsnamnet för nya Xbox, är 2020. Sannolikt innebär detta att Microsoft ännu en gång måste stångas med Sony, som lär släppa PlayStation 5 samma år. Alltmer tyder därför på att det vore klokt av Microsoft att försöka lansera under våren i stället för hösten.

(Visited 48 times, 1 visits today)