Klämtar klockan för det fysiska film- och spelformatet Blu-ray? Ja, i alla fall om vi ska tro X-användaren Wario64.

Baserat på en artikel från japanska Mainichi hävdar Wario64 att Sony just sagt upp runt 250 anställda som arbetar direkt med skivmedia, där Blu-ray förstås ingår.

Målet uppges vara att stegvis dra ned på och slutligen upphöra med produktionen av fysiska media. Detta lär inte ske över en natt, förstås, men det är minst sagt oroväckande nyheter för alla som gillar film och spel på skiva. Ja, vi är allt färre numera, men vi finns alltjämt.

Om vi ska vara petiga är det själva tillverkningen som Sony vill upphöra med, om dessa uppgifter stämmer. Den kan förstås outsourcas, och något omedelbart hot mot Blu-rayformatet finns inte.

Däremot är det utan tvekan så att Sony vill komma bort från de kostnader som hanteringen av fysiska media innebär, i allt från tillverkning till transporter.

En gång i tiden var det en viss prestige i att ett spel låg på flera skivor.

Dessutom ligger denna utveckling helt klart i tiden. Det räcker att titta på hur många fysiska spelbutiker som försvunnit från den svenska marknaden de senaste sju, åtta åren. Best Buy i USA uppges sluta sälja spel på skiva under detta år, och fler lär följa efter.

Detta blir en nedåtgående spiral. Affärer plockar bort fysiska spel för att de inte säljer tillräckligt bra, färre köper fysiska spel för att de blir svårare att hitta vilket i sin tur får ännu fler butiker att plocka bort de fysiska spelen.

Det finns mycket att säga om hur en digital framtid kommer påverka branschen och, inte minst, oss konsumenter. Våra rättigheter kommer bli mer inskränkta. Vi kommer inte äga någonting utan vara hänvisade till utgivares nycker, både när det gäller priser och tillgången till spel.

Häromdagen stod det klart att Forza Horizon 4 plockas bort från Microsoft store, Steam och Game Pass. Skälet uppges vara att musik- och billicenser löper ut (efter bara sex år). Om du äger spelet, i synnerhet på skiva, behöver du inte bry dig. Du kan spela det när du vill. Därtill ser vi hur spel släpps och sedan bara plockas bort från strömningstjänsterna med en kort förvarning. Spel som underhållning är på väg att bli lika flyktig som TV och film.

Det har börjat bli allt knepigare att samla på spel, och filmer också för den delen. Men det är ämnet i en annan kommande text, så vi sparar de tankarna ett tag.

(Visited 81 times, 1 visits today)