Det har varit tydligt i flera års tid nu: Xbox är på väg utför. Med besked. När Microsoft presenterade sin senaste kvartalsrapport blev det tydligt än en gång.

Visserligen kunde Microsoft visa upp fina siffror vad beträffar inkomster eftersom de numera äger Activision Blizzard King vilket såklart ger klirr i kassan. Men de säljer allt färre konsoler och lyckas därmed inte få sin kundskara att växa. Det i sin tur gör att deras affärsmodell med prenumerationstjänsten Game Pass inte heller växer.

Tappet för Xbox Series X/S var -31 procent jämfört med året före. 2023 såg i sin tur ett tapp på -30 procent jämfört med 2022, så det är monumentala tapp vi talar om här.

Vi kan jämföra inkomster från konsolförsäljningen under årets första kvartal 2024 och jämföra med 2017: 350 miljoner vs 350 miljoner dollar. Här jämför vi alltså Xbox Series X/S med Xbox One, Microsofts tidigare olycksbarn. Xbox One kostade 299 dollar då, betydligt mindre än Xbox Series X/S. Slutsatsen är alltså att det säljs färre Xbox-konsoler i dag än då, vilket säger en del om spiralen nedåt. Xbox Series X/S blev ingen vändning.

Om vi får tro analytikern John Welfare såldes det bara 800 000 Xbox-konsoler under det senaste kvartalet. Det är inte riktigt Wii U-siffror när det var som värst, men nästan, och kan inte kallas annat än en komplett katastrof.

Det är uppenbart att Xbox som spelplattform är död, och Microsoft vet naturligtvis om det. Som synes finns alla skäl i världen för dem att börja släppa spel till andra plattformar. Det är där pengarna finns. Vi kommer säkert få fler exempel på detta redan i år, men framför allt de kommande åren.

Ingenting går Xbox väg den här generationen. Halo Infinite skulle ha blivit det första Halo att lanseras tillsammans med en konsol sedan det allra första spelet 2001. Det blev uppskjutet i ett år och kom sedan inte alls att leva upp till förväntningarna. Långt senare har vi börjat få en bild av kaoset under utvecklingstiden.

Starfield fick många att höja på ögonbrynen.
Men kanske inte på det sätt som Bethesda hoppats.

Redfall såg lovande ut innan det släpptes fullständigt trasigt. Starfield var förmodligen det mest hypade spelet till Xbox under denna generation men lyckades inte alls leva upp till denna hype på något sätt. Det var enligt många, inklusive undertecknad, ett bra spel. Men folk förväntade sig så mycket mer än så. Nu väntas DLC och en rad uppdateringar, men 97 procent av spelarna har redan flytt.

Inte ens Forza Motorsport blev en framgång. Efter sex års frånvaro var det dags för det åttonde spelet i serien. Allt som hade behövts för att glädja fansen var egentligen mer av samma med bättre grafik och lite nya spellägen. Men detta lyckades Turn 10 inte leverera, och trots att de försöker rädda situationen med en rad uppdateringar har tåget gått. Precis som för Starfield.

Microsoft har alltså inte bara misslyckats med att sälja konsoler under denna generation, vilket är illa nog. De har sänkt sina egna starkaste varumärken ett efter ett samtidigt som de nya inte har levt upp till förväntningarna.

Xbox är i princip död som spelplattform. Microsoft planerar visserligen en till generation, men den lär bli något annat än det vi är vana vid. Fokus ligger knappast på exklusiva titlar längre.

Det kommer en dag när det blir dags att summera Xbox tid som konsol och underhållningsplattform. Men den dagen är inte i dag.

Det fanns en tid när Xbox rockade.
(Visited 80 times, 1 visits today)