I snart tre decennier har PlayStation skänkt glädje till spelare världen över. I december 1994 lanserades den allra första konsolen från Sony i Japan medan västvärlden fick vänta till september året efter. Efter ett sprucket samarbete med Nintendo, som hade kunnat resultera i en Nintendo PlayStation, gick Sony sin egen väg.

Resten är historia, och en synnerligen viktig sådan för det japanska bolaget som haft utmaningar på nästan alla andra områden. Avdelningarna för musik, film, datorer, kameror och mobiltelefoner har alla gått igenom sina egna stålbad, men spel har bara vuxit i betydelse för Sony. PlayStation har aldrig varit viktigare för företagets framtid än nu, och givet hur stor spelbranschen har blivit har de ett guldläge att förvalta framgent.

CNBC har ett sevärt reportage om PlayStations historia som både blickar bakåt och framåt. Genomgående för PlayStations framgångar har varit att Sony alltid lyckats leverera ett flöde av bra spel. I fyra och en halv generation. Detta har inte ens Nintendo lyckats med.

Alla har sina egna PlayStation-favoriter. Själv spelad jag på konkurrerande plattformar ända fram till för ungefär tio år sedan. Sedan slutet av PlayStation 3-eran har jag alltid haft en PlayStation-konsol under TV:n, även om den fram till nu inte varit min primära plattform.

PS4 är min favorit. Inte för att den hade det överlägset bästa spelutbudet utan för att den var den genomgående bästa konsolen. Den drogs inte med några allvarliga hårdvarubekymmer, hade den dittills bästa DualShock-kontrollen, ett bra UI, framväxten av PlayStation Plus och givetvis en hel drös av riktigt bra spel.

PS4 bara tickade och gick. Enda nackdelen i mina ögon var att PS4, precis som PS3, var högljudd som ett jetplan och att DualShock 4 drogs med vissa kvalitetsbrister med gummi som lossnade från styrspakarna.

Hur är då PS5? Det är lite för tidigt att säga. Den är på alla sätt en klassisk PlayStation-konsol i den meningen att den känns modern och erbjuder något nytt jämfört med den förra konsolen. Inte minst handkontrollen är ett stort steg framåt.

Samtidigt går det inte att komma ifrån att designen är gräslig, att pandemin gjorde att många tänkta exklusiva titlar även kom att släppas på PS4 och att den inte riktigt har imponerat på oss än. PS5 är en bra konsol med ett stabilt spelutbud, men Sony har inte lyckats erbjuda något unikt och spännande.

Frågan är om vi ens vill ha den där revolutionen längre eller om de flesta av oss faktiskt är nöjda med att få mer av det vi är vana vid. Fast lite bättre, lite snyggare, lite snabbare. Än så länge tycks det åtminstone fungera utmärkt.

PS5 ser ut att vara designad av en tolvåring som fick feeling.
(Visited 74 times, 1 visits today)