Den stora läckan (via Microsofts egna klantiga advokater, otroligt nog) som avslöjade Microsofts framtidsplaner för Xbox gav oss mycket information om framtida produkter och hur de resonerar.

Dels är det uppenbart att Microsoft vill kliva bort från fysiska spelmedia, det vill säga fasa ut spel på skiva. Planen att släppa en ny Xbox Series X utan skivläsare och fasa ut den gamla Series X. Detta skulle på något års sikt definitivt ta död på det fysiska spelmediet på Xbox, vilket varit Microsofts önskan i tio års tid.

Nu hävdar användaren Kepler på Twitter/X att planerna på den cylinderformade nya Series X har skrotats och att nästa Xbox kommer tidigareläggas till 2026.

Man ska givetvis alltid ta obekräftade påståenden från en twittrare med en skottkärra salt, men Kepler har tidigare bland annat läckt ut korrekta specifikationer till hårdvara från AMD, så han har åtminstone viss trovärdighet.

Enligt dessa rykten skulle alltså Microsoft försöka göra som de gjorde med Xbox 360, nämligen lansera minst ett år tidigare än Sony. Marknaden har emellertid förändrats en hel del sedan dess. Då var fortfarande en ny konsol i hög grad ett tomt blad. Spelaren kunde byta från PlayStation till Xbox och vice versa utan större bekymmer.

I dag är det annorlunda. Många har hunnit bygg upp stora digitala bibliotek som är knutna till ett konto. Det är inte bara att byta plattform hur som helst, för gör man det går man miste om alla spel man har digitalt.

Därmed uppstår frågan vad Microsoft skulle tjäna på att lansera nästa Xbox tidigare. 2005 var tesen att den som först nådde tio miljoner sålda enheter skulle vinna, för det var så det hade varit. Att se till att få en tjuvstart var därför logiskt. I dag skulle det inte göra någonting, egentligen, för Xbox är fortfarande helt ointressant för väldigt många, nästan oavsett vilka spel som släpps. Det handlar inte om att vara först längre.

Jag är av ovanstående anledningar väldigt tveksam till att Keplers påstående stämmer. Det är helt enkelt svårt att se vad Xbox har att vinna på att stressa fram en ny konsol innan PlayStation 6.

(Visited 61 times, 1 visits today)