Även en gammal gubbe som jag har påverkats av framväxten av streamingtjänster. Jag som köpt film på skiva i över 20 år märkte plötsligt härom året att det hade gått lång tid sedan det senaste inköpet av en film på DVD eller Blu-ray.

Nätbutiken Discshops hädanfärd kan ha påverkat en del, men framför allt handlar det om Netflix, HBO och Viaplay. Vid flertalet tillfällen har jag köpt en film för att retsamt nog upptäcka den på en streamingtjänst veckan efter.

Mina inköp har således minskat rejält över tid. Men nu har jag dragit min lans för det fysiska filmformatet igen. Upp till kamp! Christopher Nolans senaste utspel fick mig att tänka ett varv till. Det handlar inte bara om min egen personliga önskan att ha tillgång till de filmer jag vill, när jag vill. Det handlar om något större. Om att bevara film för eftervärlden.

Jag skulle vilja sticka ut hakan lite och hävda att om man älskar film, köper man film på skiva. Punkt. Jag hyser inga illusioner om att min och andras ringa insats kommer ha någon påverkan på utvecklingen i stort. Men varje gång vi köper en ny film på Blu-ray ger vi filmbolagen ett argument att ge ut en film fysiskt igen.

Så. Jag har nu beställt 4K-utgåvan av Titanic och Indiana Jones and the Dial of Destiny samt Blu-ray-utgåvan av Oppenheimer. Det kanske kan vara värt de drygt 300 kr som en 4K-utgåva kostar om det innebär att vi även i framtiden får möjlighet att köpa dem för eget bruk. För om det fysiska filmformatet ska överleva, får vi nog räkna med att pynta lite extra. Och det gör jag villigt.

Seså. Ut och köp nu. Vi kan inte låta Netflix och HBO diktera vilka filmer vi får se och när.

(Visited 74 times, 1 visits today)