Christopher Nolans Oppenheimer är en av de mest framgångsrika filmerna någonsin med runt en miljard dollar i intäkter från biografer runt om i världen. Den har alltså gått riktigt bra på bio men regissören själv har varit tydlig med att filmen absolut ska släppas på skiva, och att den versionen är lika viktig.

Nolan är inte helt nöjd med utvecklingen där digitala streamingtjänster tar över alltmer och knuffar fysisk media till historien. Han uttryckte det som att det är viktigt att äga filmen på skiva så att ”ingen ondskefull streamingtjänst kan stjäla den av dig.”

Nolans kraftuttryck var förstås ett skämt, men det fick spridning och startade en viktig diskussion. Han har en viktig poäng om utvecklingen. Många äger varken musik-CD, DVD-filmer eller spel på skiva längre. Allt är digitalt, vilket gör att man ofta inte har någon som helst kontroll över det man konsumerar utan är hänvisad till storbolags nycker.

Om en film släpps på en streamingtjänst kan den när som helst plockas ned, och så sker ju regelbundet. Filmer och serier kommer och går. Filmer knyts till vissa tjänster och för den som vill se just den filmen, krävs ett abonnemang. Långt ifrån allt släpps på Blu-ray numera. När filmen plockas ned är den borta. För alltid.

Nolan fick uppbackning av Guillermo del Toro, som menar att det är ett ansvar vi alla har att köpa film på skiva för att bevara dem för eftervärlden. Film på skiva är som vi alla vet på tillbakagång, och att BestBuy i Nordamerika har aviserat att de slutar med fysiska media är ännu en spik i kistan. Men än är striden inte riktigt över, även om det går ganska fort i fel riktning nu.

Oppenheimer släpps så småningom på Blu-ray, och det kommer även en 4K UHD-utgåva. Om jag kommer köpa den? Högst sannolikt.

(Visited 76 times, 1 visits today)