Det händer mycket i spelbranschen just nu. Uppköp, omstruktureringar, teknisk utveckling och en föränderlig omvärld ställer vissa gamla förhållanden på ända. Vi ska ta en titt på hur detta påverkar de tre konsoltillverkarna, men framför allt Xbox, och prata lite om huruvida Xbox som spelplattform ens har en framtid. Svaret kan vara mer dramatiskt än du tror.

Men vi börjar med ekonomin för att sätta en grundplatta till del 2, som kommer handla mer om framtiden. Det är trots allt för pengarna som företagen är här, inte för att göra oss spelarna glada i första hand (även om det tenderar att hänga ihop).

Nu när både Nintendo, Sony och Microsoft har släppt sina kvartals- eller halvårsrapporter kan vi summera hur läget ser ut. Alla tre gör stora vinster, kan vi börja med att konstatera. Det går kort sagt bra för bolagen som helhet, vilket är positivt i en tid när vi ser många bli arbetslösa, inte minst i spelbranschen.

Sony har som vi kunde berätta nyligen krängt över 46 miljoner enheter av PlayStation 5. Tack vare en ökad produktion är butikshyllorna välfyllda, vilket bådade gott inför Black Friday och julshoppingen. VI har inte fått några siffror än, men jag skulle bli förvånad om inte PS5 sopade banan med konkurrensen i november, framför allt i Europa. Spider-Man 2 kommer vara en livsviktig titel under de kommande veckorna.

För Xbox Series X/S ser det betydligt, betydligt mörkare ut. Visserligen gjorde Xbox ett rekordkvartal vad inkomster beträffar, men konsolförsäljningen sjönk. Detta är något anmärkningsvärt givet att kvartalet omfattade september, den månad då det omtalade Starfield lanserades. Microsoft lyckades öka antalet Game Pass-prenumeranter, men inte sälja fler konsoler.

Exakt hur många Xbox-konsoler de har lyckats sälja den här generationen vet vi inte, men uppskattningar tyder på att de ligger på drygt 23 miljoner. Men det är inte sold-through till kund. Det är i snitt knappt 8 miljoner per år, även om vi förstås borde summera detta efter nyår och inte nu när den hetaste månaden återstår att räkna in.

Vissa menar att dessa siffror dessutom är i högsta laget, så läget är illa. Xbox Series X/S ligger alltså ganska exakt på hälften av antalet sålda PS5. Det gapet lär bara fortsätta öka om inget drastiskt sker.

Konsolförsäljning i Centraleuropa (förutom Tyskland) jan-sept 2023
PS5 2,45 m
SW 1,55 m
X/S 0,35 m

Isolerar vi räkenskaperna till Europa ser det ännu värre ut. I vissa regioner har PS5 en 90-procentig marknadsandel. Xbox finns knappt. Detta är visserligen inget nytt, Xbox har alltid fått stryk i Spanien, Tyskland och Frankrike och egentligen bara varit starka i Storbritannien. Men nu får Microsoft storstryk även på brittisk mark.

Vi har nu tre år in i en gissningsvis sju år lång konsolgeneration, och Microsoft är på exakt samma plats som de var med Xbox One. Xbox är ingen förlustverksamhet, märk väl. Men inkomsterna kommer från tjänster, inte sålda konsoler, och alltmer tyder på att Microsoft som det tjänsteföretag de i grunden är kommer röra sig bort från fysiska spelkonsoler.

Om detta kommer del 2 handla.

(Visited 101 times, 1 visits today)