Föreställ dig att du har en samling av filmer, spel eller böcker som du har köpt helt lagligt för dina egna pengar. De finns där i din hylla och du har tillgång till dem när du vill. Du kan kolla på den där filmen, spela det där spelet eller läsa den där boken. Det är helt upp till dig, för du har betalat för att kunna göra det. Du äger det där exemplaret.

Föreställ dig sedan att någon klampar in hos dig och säger att du inte alls äger dina filmer, spel eller böcker. För när du köpte dem gick du nämligen med på ett finstilt avtal som säger att du inte alls äger dem. Och nu har någon beslutat att filmen, spelet eller boken ska dras in. Så – lämna tillbaka!

Otänkbart, jag vet. Men det är precis så här digital distribution fungerar. Du äger inte din musik, inte ens om du har köpt den. Den är knuten till ditt konto. Du äger självfallet inget på strömningstjänster som Netflix och Disney+, men du äger faktiskt inte heller de spel du har köpt via ditt Xbox- eller PlayStation-konto. De är knutna till ditt konto, och skulle du vilja avsluta kontot eller om du av någon anledning blir spärrad, är det ajöss med alla spel du har betalat för. Du ägde dem nämligen aldrig, du trodde bara att du gjorde det.

Föreställ dig att du är en musikentusiast som betalar för Apple Music. Du har runt tiotusen låtar knutna till ditt Apple-konto och blir sedan av någon anledning avstängd. Då försvinner all din musik. Du äger nämligen inte musiken, även om du faktiskt har betalat för den. Detta är Apple helt öppna med: ”You lose access to any content that is only in the cloud when you allow the subscription to lapse.”

Betalar du inte prenumerationen eller om du blir bannad, går du miste om all din musik. Den var nämligen aldrig din till att börja med.

Ett annat exempel på vad som kan hända är Sonys agerande efter att deras avtal med Discovery gick ut när dessa köptes upp av Warner Bros. Som en konsekvens av detta kommer allt filmmaterial att försvinna, även sådant du har betalat för.

Samma sak kan hända med alla andra tjänster där ute, när som helst kan förutsättningarna ändras. En tjänst blir uppköpt, en annan stänger ned, upphovsrättsliga problem uppstår när avtal löper ut och så vidare. Allt detta påverkar slutkunden, dig och mig, och vi har godkänt detta redan när vi skrev på abonnemanget.

Sony lyckades också banna en massa användare av misstag nyligen, och dessa fick ett bryskt uppvaknande när de insåg att avstängningen innebar att de inte längre hade tillgång till sitt digitala spelbibliotek. Detta återställdes i de fall där användare inte hade gjort något fel, men var en påminnelse om att digitalt ägarskap de facto inte existerar. Du är utlämnad åt ett storbolags nycker.

Det är här värdet av en fysisk skiva kommer in i diskussionen. Även om du drabbas av en orättfärdig avstängning, kommer spelet på den där skivan att fungera. Detta är en avgörande skillnad mellan digital och fysisk distribution av spel (och film för den delen).

I grunden handlar det förstås om kontroll. Bolagen vill kontrollera hur vi konsumerar. Förr såg vi film på bio och hyrde film. Man betalade och såg filmen en gång – pay-per-view. Vi kunde till och med hyra en videobandspelare, en moviebox, innan VHS-spelaren blev var mans egendom. När var och en hade en VHS-spelare och det började släppas filmer till rimliga priser, kunde vi köpa en film och se den om och om igen. Vi betalade inte längre per tillfälle, vi köpte filmen en gång.

Just nu pågår en stenhård kamp mellan olika strömningstjänster. Alla kommer inte överleva. Viaplay dras med stora förluster och fick nyss ge upp nyinspelningen av Ronja Rövardotter till Netflix. Fler lär bita i gräset de kommande åren, och vad händer då?

Det handlar alltså dels om tillgång till det vi har köpt, men det handlar också om hur vi som kunder kommer behandlas i framtiden när alla strömningstjänster har konsoliderats till kanske tre eller fyra stycken globala bjässar. Våra valmöjligheter kommer vara väldigt begränsade.

Netflix är världens största strömningstjänst för film och serier med närmare 250 miljoner abonnenter. Amazon Prime är solklar tvåa med runt 200 miljoner och på tredje plats hittar vi Disney med 150 miljoner. Bakom dem hittar vi massor av tjänster av varierande storlek, varav de flesta antagligen inte kommer överleva över tid.

Grejen med dessa tjänster är att de ofta lockar in kunder med ett lågt pris för att sedan ”prisjustera”, som det brukar heta, steg för steg. Netflix uppges börja med ett billigare abonnemang som innehåller reklam, Amazon Prime kommer börja ta extra betala av alla som vill slippa reklam. När du väl är kund kan de behandla dig hur som helst, för du vill inte gå miste om allt som erbjuds.

Microsoft försökte sig på en DIVX-variant med Xbox One.

Det finns även andra faktorer att begrunda här. När en film släpps på en strömningstjänst är det inte självklart att den är oförändrad. Bolaget som äger strömningstjänsten kan ha gjort ändringar av upphovsrättsliga eller andra skäl, och det är inget som nödvändigtvis annonseras i förväg.

Kommer film och spel på skiva att försvinna? Jag har antagit det, som om det är förutbestämt. Men jag lutar mer och mer åt att så inte är fallet. Det finns nämligen en efterfrågan efter fysiska releaser där ute. Det som troligen kommer hända är att det blir en mer nischad marknad. Vi som vill ha våra filmer och spel i hyllan kommer få betala lite mer för dem. Men det är helt OK. Bara vi har ett val.

Jag är nämligen inte helt bekväm med en framtid där jag är helt utlämnad åt enskilda storbolags nycker, där mitt innehåll kan försvinna och där jag faktiskt inte äger någonting. Digitalt ägande existerar inte här och då kanske det inte ens borde heta att vi köper något. För det som köps måste ju kunna säljas eller åtminstone ägas.

En idé är att gå lagstiftningsvägen och skydda konsumenternas rättigheter bättre, men det lär vara en snårig väg att gå och dessutom inte se likadant ut i alla länder. EU kan möjligen gå före här och visa vägen.

Alternativet, att bolagen får hålla på så här efter eget tycke och radera sådant som människor har köpt, är ganska dystopiskt. Och det borde vara oacceptabelt för vem som helst.

”You wouldn’t steal a car”, som den gamla antipiratsloganen lät. Nej, och man borde inte stjäla det någon har köpt heller.

(Visited 100 times, 1 visits today)