Vi har passerat treårsmärket för både PlayStation 5 och Xbox Series X/S. De är därmed lite mer än en tredjedel in i sin livscykel om inget oförutsett händer.

Jag har haft min Series X i drygt två och ett halvt år och min PS5 i snart två år. 2023 har varit ett fantastiskt spelår, men ingen av konsolerna har haft några exklusiva titlar som blåst mig av stolen. Nej, det har varit multiformatstitlar som Resident Evil 4 och Alan Wake II som hållit fanan allra högst.

Efter tre år är det få spel som verkligen kan sägas förmedla den där känslan av en ny konsol och en ny generation. När Dreamcast kom var det enkelt – det var inget som kom i närheten av Sonic Adventure där och då. Samma sak med Xbox – Halo och Dead or Alive 3 var båda spel som fick mig att tappa hakan.

Med Unreal Engine 5 börjar vi se spel som är imponerande och kanske tar det där nästa steget. Remedys Alan Wake II är visserligen skapat i studions egen Northlight-motor, men spelet skiner verkligen. Ratchet & Clank: Rift Apart till PS5 är verkligen snyggt, absolut. God of War Ragnarök, som den crossgen-titel det var, såg däremot ut som ett snyggt PS4-spel.

Men överlag har det varit en ganska sval start vad gäller den där next gen-känslan. PS5 och Xbox Series X har i stället gett oss kortare laddtider, vilket förstås alltid är välkommet. Quick Resume-funktionen på Xbox är fantastisk och svår att leva utan när man vant sig vid den.

PS5 säljer galet bra, men jag har knappt rört den i år. Väldigt lite av intresse har släppts, och Sony ger oss knappast några argument för att köpa PSVR2 heller. Xbox Series X säljer inte ens hälften så bra men har åtminstone Game Pass som växer för varje månad.

Skulle jag tvingas sätta ett betyg på konsolerna hittills skulle betyget nog bli 7/10 så långt. Jag hoppas att båda får chans att glänsa mer under 2024.

(Visited 59 times, 1 visits today)