Det har gått tre år sedan Sony rullade ut sin femte stationära PlayStation, tillika den största spelkonsol som någonsin funnits. Som vi berättat om har den hittills sålts i över 46 miljoner enheter, vilket är stabila siffror. Särskilt med tanke på de svårigheter Sony hade att möta efterfrågan under de första två åren.

Så hur har denna tid varit? Var placerar sig PS5 jämfört med sina fyra storasyskon? Jag köpte min PS5 i 40-årspresent till mig själv för snart två år sedan. Då var jag glad för att jag fick tag i en, men det var egentligen inget spel som lockade särskilt mycket.

Jag gillade verkligen det förinstallerade Astro’s Playroom och tyckte Kena: Bridge of Spirits var halvkul. I övrigt har jag spelat väldigt lite på den. Stray var trevligt, God of War Ragnarök var maffigt men kändes lite som en upprepning av föregångaren. Ratchet & Clank: Rift Apart var döläckert, men av någon anledning tog jag en paus för att sedan inte återkomma till det.

Mitt första intryck av PS5 var att den verkligen kändes som en ny konsol. Det groteska utseendet kan vi lämna därhän, men allt från handkontrollen till menyerna var nya och fräscha. DualSense är verkligen en formidabel handkontroll, Sonys överlägset bästa, om än lite för stor.

På spelfronten har det väl varit lite si och så. Det är först i år som Sony lämnat PS4 bakom sig, och det går att förstå varför de valde att göra PS5-exklusiva titlar till crossgen-spel: PS5 var så svår att få tag i. Men nu är den tiden förbi. Årets stora PlayStation-exklusiva spel är förstås Spider-Man 2, men i övrigt har det varit ganska sparsmakat med exklusiva titlar. Vilket inte spelat så stor roll eftersom 2023 bjudit på massiv av strålande multiformatstitlar.

Jag har använt min PS5 betydligt mindre än jag hade trott. Det är mest min Xbox Series X som går varm här hemma eftersom jag använder Game Pass så mycket och köper i princip alla multiformatstitlar till Xbox. Switch har också fått en del tid i år tack vare Tears of the Kingdom och Super Mario Bros. Wonder. Men PS5… Nja. Den har jag faktiskt knappt spelat på det senaste halvåret.

Hittills har de exklusiva spelen inte varit måste ha-titlar för min egen del, och PS5 känns inte lika oumbärlig som Sonys konsoler brukar göra. Det kommer säkert bli ändring på det under nästa år. Eller?

Läs även:
Jag gjorde en jämförelse mellan PS5 och Xbox Series X efter att de varit ute i två år på marknaden.

(Visited 69 times, 1 visits today)