Det går bra för PlayStation 5. Har vi hört den förut? Spider-Man 2 var klar vinnare när den nordamerikanska spelförsäljningen för oktober summerades, och PS5 var den konsol som sålde klart bäst under den månaden, följd av Switch och Xbox Series X/S.

Enligt Mat Piscatella är trenden för PS5 så positiv att den ligger 9 procent över PS4 vid motsvarande tid på marknaden. Sämre är situationen för Xbox Series X/S, som faktiskt släpar bakom Xbox One med 11 procent.

Xbox behöver få ordning på det här. Att göra massiva uppköp spelstudior och sedan sälja mindre, det är en ekvation som är svår att få ihop.

Efter 36 månader på marknaden
PS5 ~16,16m
PS4 ~14,83m
XBO ~13,33m
XBS ~11,86 m

PS4 var en formidabel framgång för Sony. Att PS5, trots närmare två år av begränsad tillgång ändå ligger före i försäljning efter tre år på marknaden bådar förstås oerhört gott.

Desto mer oroväckande är det för Microsoft att Xbox Series X/S fortsätter att backa år för år. Det är inte normalt i en hälsosam livscykel för en spelkonsol att tappa under andra och tredje året. Det är då det brukar ta fart på allvar.

Kanske bryr sig Microsoft inte längre. Kanske ser de redan slutet på sin konsolverksamhet, vet vet. Allt handlar om Game Pass. Man kan faktiskt lätt tro det med tanke på hur styvmoderligt de behandlar sin konsol.

Starfield är ett bra exempel. Jag hade förväntat mig bundlingar, limited edition-utgåvor av Xbox Series X och massor av reklam. Jag såg ingenting. Samtidigt höjs priset på Xbox Series X/S. Det verkar nästan som om Microsoft inte vill sälja några konsoler längre.

(Visited 73 times, 1 visits today)