Det är tider för ekonomisk avstämning. Microsoft meddelade i slutet av oktober en intäktsökning för Xbox på 9 procent men en fallande konsolförsäljning. Det var ett rekordkvartal men samtidigt bidrog rapporten med frågetecken kring hur Xbox-konsolerna egentligen säljer. Att Xbox Series X/S säljer sämre samtidigt som storspelet Starfield släpps bådar inte gott.

I går var det Nintendos tur. I sin halvårsrapport meddelar företaget att de nu krängt över 132 miljoner enheter av Switch, att The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom närmar sig 20 miljoner sålda exemplar och att nettoomsättningen är den bästa sedan Switch lanserades 2017. Men där har även inkomster från den nya Super Mario-filmen spelat in. Nintendo mår bra just nu, helt enkelt.

Därefter har vi också fått veta att Super Mario Bros. Wonder är det snabbast säljande Mario-spelet någonsin med 4,3 miljoner sålda exemplar på två veckor.

Och så var det Sonys tur att presentera lite siffror över hur det går för såväl PlayStation som bolaget som helhet. Den senaste kvartalsrapporten är trevlig läsning för Sonys aktieägare och PlayStation-fans. Hittills har det sålts 46,9 miljoner enheter av PlayStation 5, varav 4,9 miljoner av dem såldes bara under det senaste kvartalet. Riktigt starkt.

En bidragande orsak till dessa fina siffror är tvivelsutan Spider-Man 2, som med sina 5 miljoner sålda exemplar på bara elva dagar säkert har boostat försäljningen av PS5 en del. Spelet bundlades förstås.

Kort sagt går det riktigt bra för både Sony och Nintendo just nu. Ja, även för Microsoft och Xbox, även om det finns en del frågetecken där vad gäller konsolförsäljningen.

PlayStation kan se fram emot en riktigt god jul nu när de kan möta efterfrågan. Och Switch fortsätter att vara ett unikum i branschen. Men just i år kan den komma att få se sig slagen av en PS5 i medvind. Kanske.

(Visited 77 times, 1 visits today)