Vi går i rasande takt mot Halloween, Black Friday och sedan jul och nyår. Det dröjer inte så länge innan det är dags att summera spelåret 2023, och det kommer att bli ett sant nöje. Kampen om att bli Årets spel är stenhård i år.

När jag blickar tillbaka framstår 2023 alltmer som ett av de bästa spelåren de senaste tio åren. 2013 var speciellt. Det var sista året innan PlayStation 3 och Xbox 360 ersattes av sina efterträdare. Då lanserades tre tiopoängare – The Last of Us, BioShock Infinite och Rayman Legends – men det var också året när GTA V släpptes. Tio år senare har det sålts i makalösa 185 miljoner exemplar.

Därtill fick vi stifta bekantskap med Super Mario 3D World till Wii U, ett spel sexåringen här hemma aldrig kan få nog av (OK, det har delvis ersatts av Super Mario Bros. Wonder nu), det speciella Brothers: A Tale of Two Sons och HD-remastern av Zelda-spelet The Wind Waker.

Ett sjujäkla spelår, helt enkelt, som konkurrerar med stora år som 1998 och 2007. Även ställt bredvid dessa magiska år känns 2023 riktigt, riktigt starkt. Det som varit speciellt med detta år är att vi fått en så stadig release av toppspel under i stort sett hela året. Det har inte varit koncentrerat enbart till årets andra hälft. Därtill har vi sett en väldigt skön blandning mellan indietitlar och AAA.

Vilket spel blir då Årets spel? Det känns som att det står mellan Baldur’s Gate III och The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom. Inte för mig, däremot. Remaken av Resident Evil 4 är definitivt en kandidat, men vi har också Alan Wake II som kanske kan tänkas konkurrera. Super Mario Bros. Wonder och Sonic Superstars är topp 5-kandidater tillsammans med Planet of Lana och Bramble. Och var hamnar Starfield?

2023 är utan tvekan ett av de bästa spelåren jag har upplevt under mina drygt 30 år som gamer. Och då har ändå en del lovande spel skjutits fram till 2024 för att inte krocka med andra titlar. Det betyder att 2024 har potential att bli nästan lika bra.

Det är en strålande tid att vara gamer. Och, får jag medge, lite stressig.

(Visited 72 times, 1 visits today)