Ända sedan PlayStation 5 lanserades har det varit idel glada miner hos Sony. Först gick den inte att få tag i på grund av brister i produktionskapaciteten, men även när Sony sedan lyckades få upp produktionen flög konsolen från hyllorna.

Det senaste kvartalet var dock en besvikelse. 3,3 miljoner sålda PS5-konsoler var en rejäl miss från målet på 4,45 miljoner. Missen berodde inte på bristande tillgång (man kan inte gärna sätta ett säljmål som man sedan inte lyckas leva upp till i produktionsledet). Nej, PS5 har helt enkelt saktat in. Åtminstone för ett enskilt kvartal.

Detta kommer efter att de under årets första kvartal (förra räkenskapsårets sista) slog rekord med 6,3 miljoner sålda enheter så det är inte direkt så att PS5 har det kämpigt. De sålde faktiskt 38 procent bättre än under samma kvartal 2022.

Tappet gör det dock lite svårare att nå målet på 25 miljoner enheter under det nya verksamhetsåret och sätter press på Sony inför hösten och vintern. Då har de emellertid en del som lär locka köpare, däribland Spider-Man 2 som de kommer bundla med PS5. Konsolen med Spider-Man-tema är förstås redan fullbokad.

Bakslag händer. Ingen fara på taket. Men när man spänner bågen så hårt som Sony nu gör riskerar det alltid att slå tillbaka. 25 miljoner är ett oerhört styvt mål för ett enskilt år (Microsoft har sålt runt 21 miljoner Xbox Series X/S-konsoler på två och ett halvt år). Sannolikt förklarar tappet under det senaste kvartalet varför Sony plötsligt börjat sänka priset på PS5 i vissa regioner.

Därtill har vi allt mer envisa rykten gällande ”Trinity”, som projektnamnet för PS5 Pro påstås vara. Hetaste ryktet just nu säger att den släpps i slutet av 2024. Om så är fallet kommer Sony förstås vägra att bekräfta dess existens i minst ett år framåt.

(Visited 69 times, 1 visits today)