Det fortsätter att gå bra för PlayStation 5. Så kan Sonys senaste kvartalsrapport sammanfattas. Bolaget noterade att de nu har sålt 38,4 miljoner konsoler.

Vissa kanske minns att de passerade 30 miljoner för inte alls så länge sedan, och det stämmer. Försäljningsökningen under årets tre första månader var remarkabel – Sony krängde 6,3 miljoner PS5-konsoler, vilket inte bara är 4,3 miljoner fler än samma tid i fjol utan faktiskt också rekord genom alla tider. Det finns alltså ingen annan konsol som har sålt så bra under månaderna januari, februari, mars. Inte PS2. Inte Wii. Inte Switch heller.

Däremot minskade försäljningen av spel från 70,5 till 68 miljoner. Vilket inte var oväntat. I början av 2022 släpptes Horizon Forbidden West, Gran Turismo 7 och Elden Ring medan det har varit mer sparsmakat med stora spel hittills i år. Resident Evil 4 är kanske den mest notabla titeln.

Sony har gjort ett utmärkt jobb med att öka produktionen för att möta efterfrågan. Vi har vetat hela tiden att de skulle kunna sälja fler PS5-konsoler om de bara hade dem i lager. Nu när konsolen faktiskt finns att köpa ser vi just detta – försäljningsökningen är enorm.

Det är inte sannolikt att suget kommer fortsätta vara så här stort under hela året, men vi vet att spel driver försäljning och det finns ingen anledning att tro att det skulle bli någon speltorka på PS5 i år.

Sony har som satt som mål att sälja 25 miljoner konsoler i år. Det kan absolut nås. Möjligen kan den globala ekonomiska nedgången bli ett hinder, och Sony varnar också för detta själva. Men det påverkar förstås även konkurrenterna.

(Visited 109 times, 1 visits today)