I sin senaste kvartalsrapport meddelar Nintendo att de nu har sålt lite drygt 129 miljoner enheter av Switch. Av dessa utgör 90 miljoner standardmodellen, medan den dyrare OLED-modellen har sålts i 17,85 miljoner enheter och den enbart bärbara Lite i 21,45 miljoner.

Att Lite inte har sålt bättre visar att det folk attraheras av är hybridfunktionen, det vill säga flexibiliteten i att kunna spela samma spel både på TV:n och bussen.

Under det senaste kvartalet (april-juni) såldes 3,91 miljoner Switch-konsoler och försäljningsökningen på 14 procent tillskrivs helt och hållet The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom. Spelet stod för nästan hälften av alla sålda Switch-spel. Det är galet och hjälpte Nintendo att uppnå rekordinkomster för kvartalet.

Givet alla spekulationer om en ny konsol från Nintendo i slutet av 2024 kanske detta var den sista riktigt stora releasen. Vi får se. Detta nya Zelda-spel har redan sålts i över 18 miljoner exemplar. Det har en bit kvar till Mario Kart 8, som sålts i ofattbara 56 miljoner exemplar. Men det lär fortsätta klättra på Nintendos topp 10-lista till Switch.

Totalt har Nintendo sålt drygt 1 miljard Switch-spel. Det ger en attach rate (sålda spel per konsol) på 8,4, vilket ger oss en talande jämförelse: Switch har nu sålt ungefär tio gånger bättre än Wii U. Mönstret är detsamma när det kommer till spel – förhållandet är 10:1. Det fåtal Wii U-ägare som fanns köpte alltså ganska många spel, men eftersom de var så till antalet blev det bara drygt 100 miljoner sålda spel under hela generationen.

Det har varit en sagolik generation för Nintendo med otroliga framgångar och ständigt nya rekord. De har överträffat alla förväntningar, och säkerligen även sina interna mål, gång på gång.

Det är lite tidigt att summera denna generation, men vi kan konstatera att Nintendo lyckades med i stort sett allting. Dels lyckades de gjuta nytt liv i gamla Wii U-titlar som Mario Kart 8 och Super Smash Bros., som tillhör de tre mest sålda spelen till Switch. Dels lyckades de nå fram med nya titlar som Animal Crossing: New Horizons (42,9 miljoner sålda) och Super Mario Odyssey (26 miljoner). Med The Legend of Zelda: Breath of the Wild fick Zelda-serien nytt liv och nådde fler människor än någonsin tidigare, vilket Tears of the Kingdom utan tvekan utnyttjade.

Det blir spännande att se vad Nintendo planerar härnäst. En ny konsol är förstås under utveckling och enligt uppgifter från anonyma utvecklare finns nu utvecklingskiten ute vilket skulle kunna tyda på en release sent 2024. Det kan dock bli senare än så. Vi kan räkna med att nästa Switch – för allt tyder på en ganska rak uppföljare med större skärm och mer minne – släpps med ett nytt 3D-Mario. Så kan Nintendo locka in köpare direkt vid release och sedan försöka hålla momentum i gång, kanske med Mario Kart 9.

Försäljningen saktar in. Men så släpps ett nytt Zelda…
(Visited 136 times, 1 visits today)