Sony har ännu inte offentligt avtäckt sin streamingkonsol som går under projektnamnet Project Q. I maj bekräftade de dock dess existens och att den ska släppas under året. Mer vet vi inte i nuläget, men det går en hel del rykten.

Project Q blir en bärbar enhet som streamar spel från din PS5 via WiFi eller Remote Play. Detta blir alltså ingen regelrätt konkurrent till Switch, Steam Deck och Asus ROG Ally. Frågan är vilken lucka den är tänkt att fylla, egentligen.

Jag tror att intresset för en glorifierad streamingenhet som inte gör mer än det som ens smarttelefon skulle kunna göra om den satt i en Backbone One är ganska begränsat. Den kostar 1500 spänn och allt du behöver göra är att klämma dit din telefon, sedan kan du streama dina Xbox-spel via Xcloud.

Eftersom Sony tar bra betalt för sina prylar, nu senast för PSVR2, kan vi räkna med att Project Q inte lär bli billig. Det spekuleras i en prislapp på uppemot 299 euro, vilket skulle vara galet med tanke på att det faktiskt bara rör sig om en DualSense-kontroll med en insprängd 8-tumsskärm i mitten. Det priset skulle vara vad man förväntar sig att betala för en riktig bärbar spelenhet som kör spelen direkt från hårdvaran. Men det är inte alls osannolikt att Sony, sin vana trogen, tar ut det de tycker att vi kan betala.

Möjligen kan Project Q vara intressant för den som har en PS5 men vill ta spelupplevelsen från vardagsrummet. Men hur långt? Streamar den direkt från konsolen, vilket verkar vara fallet, blir detta en Wii U-situation där du inte kan ta din Q särskilt långt från TV:n i alla fall. Antalet användningsområden blir således ytterst begränsat, och Q blir en enhet endast för den som föredrar att spela sina PS5-spel bärbart i soffan i stället för på TV:n. Men det är inget du kan göra på tåget eller flyget.

Det luktar lite flopp över detta, tyvärr. Men jag har dömt ut produkter och haft fel förr. Priset blir förstås en avgörande faktor här, och kan Sony pressa det till en bit under 2000 kr finns kanske en marknad.

Och skillnaden är…?
(Visited 96 times, 1 visits today)