Efter två ganska sömniga tillställningar från PlayStation och Geoff Keighleys Summer Game Fest slog Xbox till med storsläggan och gav oss spel i en takt som lämnade många av oss kippande efter andan. 25 spel visades totalt, varav 11 exklusiva från Xbox interna studior.

Äntligen fick vi se vad Compulsion Games jobbat på i snart fem år. South of Midnight såg intressant ut, men vi fick inget gameplay och framför allt inget lanseringsdatum. Det är nästan omöjligt att avgöra vad det är för slags spel och därmed hopplöst att få en känsla för om det blir kul eller inte. Avsaknaden av ett datum gör att det såklart inte lär släppas i år.

Fable var först ut på showen och verkar supercharmigt. Men vi fick knappt se något gameplay och inget lanseringsdatum här heller, så det är nog tidigast 2024 vi kan se fram emot den nya generationens Fable.

Obsidians Avowed kommer också 2024, och det vi fick se lovade ganska gott. Detsamma gäller Ninja Theorys Senua’s Saga: Hellblade II. Där fanns vissa förhoppningar om en lansering senare i år, men vi får vänta till någon gång nästa år.

Annars är jag mer taggad på InXiles Clockwork Revolution, som såg galet spännande ut och definitivt gav lite BioShock Infinite-vibbar. I tider när alla vill ha lanseringsdatum uppsatta som stentavlor skämtade studion till det lite med ett enkelt konstaterande: ”kommer i sinom tid”.

När ”världspremiär” och Asobo nämndes efter varandra gick pulsen upp lite, men det visade sig vara Microsoft Flight Simulator 2024 (inte en expansion som många först trodde, inklusive jag). Det är verkligen förföriskt vackert, men inget jag hinner fördjupa mig i, dessvärre.

Jag blev definitivt såld på art designen och atmosfären i Don’t Nods Jusant, som ska släppas i höst. Överraskningen Still Wakes the Deep verkade galet intressant, men vi fick bara en liten teaser. Spelet ska släppas i början av 2024 så vi lär få se mer under hösten eller vintern innan release.

Överlag var det övertydligt att Microsoft ville pusha Game Pass, för massor av de spel som visades (även tredjepartstitlar) kommer direkt till Game Pass. Det kommer komma fantastiskt många nytillskott till tjänsten det kommande året. Bra läge för fler att hoppa ombord, således.

Det är i dag oklart om samlarutgåvan kommer till Sverige.

Det var en tät och bra show med massor av intressanta spel ovh extremt lite snack. Men lanseringsdatum fick vi endast för ett fåtal spel. Det upprepades att Starfield släpps den 6 september så vi får lita på det nu. Och ja, det ser verkligen fantastiskt ut, även om det är ett alldeles för stort spel för mig. Det får en helt makalös samlarutgåva med en sorts smartwatch som kittlar lite extra.

Forza Motorsport kommer den 10 oktober och är det första i serien sedan 2017. Det är dock ingen konsolsäljare.

Det var en liten besvikelse att inget annat av de kommande storspelen släpps i år. Men kanske inte helt oväntat. Det gör att 2024 till ett massivt år för alla Xbox-spelare.

Något bör också sägas om det som inte visades. Det nya Indiana Jones-spelet lös helt med sin frånvaro, vilket inte förvånade mig. Samma sak gäller Everwild, som ryktas ha startats om några gånger. Om Rare inte kan göra något vettigt av det kanske de borde fokusera på en annan spelidé i stället.

Mer oroväckande är att Perfect Dark, som utvecklas av studion The Initiative som bildades 2018, inte fick en sekund. Det borde finnas någonting att visa av detta spel efter så lång tid. Det bådar inte gott, och möjligen är det så att ryktena om utvecklingsproblem och avhopp är sanna.

Eftersom nästan alla exklusiva storspel som visades släpps 2024 är det tydligt att Xbox satsar allt på ett kort i höst. Starfield ska vara det där spelet som får folk att rusa ut och köpa en Xbox Series X/S. Kanske kommer det bli så, för detta är onekligen ett otroligt ambitiöst spel. Men det sätter stor press på ett enda spel, för om det inte bär hela vägen har Xbox inget annat att kontra Sony med.

Summa summarum var det en riktigt bra show från Xbox. Och viktig. Det ska bli väldigt intressant att se hur stort Starfield kommer bli.

(Visited 112 times, 1 visits today)