Som jag nämnde tidigare blev mitt Resident Evil 4 försenat på grund av postgången. Men i går landade det, och jag hann installera och spela lite grann.

Känslan från originalet, som jag minns den, är definitivt intakt. Men Leon är mer följsam och grafiken har förstås fått sig ett rejält ansiktslyft från Gamecube-spelet fr¨ån 2005. Dessutom innehåller spelet stealth, vilket passar bättre än jag hade kunnat gissa.

Resident Evil 4 var skälet till att jag köpte Gamecube (sedan upptäckte jag förstås att det fanns många andra bra spel till Nintendos konsol), och jag betraktade det som en klockren 10/10. När jag spelade Xbox One-utgåvan för några år sedan slogs jag av hur föråldrat spelet kändes. Nu har jag kanske fått en förklaring – Xbox-versionen dras nämligen med stora kontrollbekymmer som allvarligt påverkar spelbarheten. Jag tolkade det som att spelet inte hade åldrats med värdighet, men har nu förstått att det inte handlar om det.

Det har faktiskt förekommit ganska livliga diskussioner om tekniska problem i Resident Evil 4. Det som har uppmärksammats är upplösningsproblem i PS5-versionen och kontrollbekymmer i Xbox-versionen. Det sistnämnda är inget jag har märkt så mycket av än, men det är möjligt att den stora första patchen åtgärdade eller lindrade problemen. Kanske är det något som kommer märkas mer i mer hektiska episoder längre fram.

Recension kommer förstås, men det dröjer lite på grund av en liten resa.

(Visited 83 times, 1 visits today)