Det var minst sagt en blandad kompott när Microsoft släppte sin senaste kvartalsrapport för oktober-december 2022. Företaget som helhet ökade inkomsterna med två procent till 52,7 miljarder dollar. Många undrar varför bolaget behöver sparka 10 000 anställda när de tjänar så mycket pengar.

Speldivisionens inkomster sjönk däremot med 13 procent och hamnade på den lägsta nivån sedan andra kvartalet 2020. Just kalenderårets sista kvartal brukar annars vara den bästa tiden på året så detta kan inte betraktas som annat än ett bakslag. Content & services minskade med 12 procent och kategorin hårdvara sjönk med 13 procent.

Xbox-chefen Phil Spencer har förklarat tappet med att jämförelsen gäller pandemiåret 2021, då försäljningen låg på topp. Men det gäller även Nintendo och Sony, och de noterade inte liknande nedgångar under 2022.

Xbox-teamet kan glädjas åt att Game Pass fortsätter att växa, även om tillväxten tycks ha bromsat in och vi inte får några nya siffror över antalet prenumeranter.

Att Microsoft säljer betydligt färre konsoler under slutet av 2022 än året före, trots att Xbox Series X börjar bli lite lättare att få tag i, är lite anmärkningsvärt. Två år in i en konsolgeneration borde utvecklingen vara den rakt motsatta. Men det är också en påminnelse om att spel spelar roll. 2022 var ett väldigt svagt år för exklusiva spel på Xbox, och det avspeglades i försäljningen.

Som tidigare konstaterat är 2023 ett viktigt år för Xbox. Det är nu spelen ska börja komma. Det är nu det måste vända uppåt igen.

(Visited 94 times, 1 visits today)