Microsoft håller som bekant på att köpa Activision Blizzard, vilket är en affär så gigantisk att den måste godkännas av en rad tillståndsmyndigheter. En av dessa myndigheter är amerikanska konsumentmyndigheten FTC.

Sony gör sitt bästa för att stoppa köpet och Microsoft försöker gå dem till mötes genom att erbjuda Call of Duty på PlayStation i tio år. Dessutom: i syfte att måla upp sig själva som en underdog i spelbranschen har Microsoft matat FTC med statistik som visar att de inte alls är något hot mot en sund konkurrens eller mot konsumenternas intressen.

Detta är intressant eftersom vi inte på många år har fått någon försäljningsstatistik alls från Xbox. Med de data som nu offentliggörs går det att lägga lite pussel och faktiskt få fram data på hur Xbox Series X/S har sålt hittills. Det är inte jättegoda nyheter.

Enligt de data som Microsoft försett FTC med hade Xbox endast 16 procent av konsolförsäljningen under 2021, knappt hälften av PS5 och ännu längre bakom Switch. Det skulle betyda att Microsoft sålde 7,1 miljoner Xbox-konsoler under 2021.

Microsoft-bossen Satya Nadella uppgav att Xbox vann oktober, november och december Nordamerika 2021. Årets tre största månader på den överlägset största marknaden räckte alltså inte längre? Om nu inte Microsoft bara påstår saker som inte stämmer.

Att förlora så här stort mot Sony under 2021 är brutalt, och då ska vi komma ihåg att Microsoft uppgavs ha köpt chipförtur för att kunna tillverka fler konsoler och att Sony under 2023 kommer kunna möta efterfrågan på ett helt annat sätt än hittills.

Avståndet mellan PlayStation och Xbox är ungefär som det var under förra generationen, när Xbox One fick storpisk av PS4, och det kommer bara öka.

Man ska inte stirra sig blind på antalet sålda konsoler när alltmer handlar om tjänster, inte primärt att kränga hårdvara. Men de flesta som betalar för Game Pass kommer trots allt sitta med en Xbox-konsol. Så antalet sålda Xbox-konsoler påverkar attach raten för Game Pass, Xbox Live och så vidare.

Under 2022 hade Xbox ett fåtal exklusiva releaser: Grounded (inte helt nytt), Pentiment (nischtitel), Crossfire X, As Dusk Falls och High on Life. PS5 fick Horizon Forbidden West, Gran Turismo 7, remaken The Last of Us Part I samt God of War Ragnarök. Det doftar onekligen mer AAA och kvalitet om Sonys titlar, det går inte att komma ifrån.

Där tror jag att skon klämmer. Släpp fler riktigt bra exklusiva spel och fler kommer köpa en Xbox. Det är nog faktiskt så enkelt.

Xbox är långt ifrån något monopol.

(Visited 97 times, 1 visits today)