Jag älskar min Samsung Galaxy Note9. Den har en stor och fantastisk skärm, strålande batteritid och S-pennan har blivit ett verktyg jag använder ganska ofta.

Eller snarare: den hade allt detta. I dag måste jag ladda telefonen minst en gång om dagen och en del småbekymmer har börjat dyka upp som jag inte hittar någon logisk lösning på.

Det är väl lite så med telefoner som är fyra och ett halvt år gamla, även om jag kan tycka att de borde fungera felfritt lite längre givet hur mycket de kostar.

Efter en del research har jag nu landat i ett val mellan en Xperia 1 IV från Sony och en Galaxy S22 Ultra från Samsung. Jag har haft Samsung-telefoner i många herrans år, och de har överlag varit bra. När man använt ett märke under lång tid är det förstås en trygghet att fortsätta. Såvida man inte ledsnat och vill ha något helt nytt.

Jag har dock sneglat på Sonys telefoner under en tid. Jag kollade på fjolårets modell Xperia 1III men valde att vänta. Nu är Xperia 1IV ute, och den är väldigt lik föregångaren. Styrkorna och svagheterna är ungefär desamma. Det finns en viss osäkerhet i att byta mobiltillverkare eftersom mobilen är något jag använder väldigt mycket, både privat och i arbetet.

Jag har några fokusområden som spelar roll. Kamera och batteritid är viktigast, men helst skulle jag vilja ha en telefon med expanderbart minne. Och då går många modeller bort. Önskar man också ett klassiskt hörlursuttag återstår bara Sonys telefoner.

Det handlar alltså om avvägningar, fördelar och nackdelar, och att sedan göra en kompromiss som ska fungera i vardagen i ett antal år framåt. Samsung är det säkra valet, Sony lite mer av en gamble men kanske en telefon som håller bättre i längden genom att minnet kan utökas och min erfarenhet av Samsungs telefoner. De åldras.

Så. Nu ska jag ta några dagar och fundera. Förutsättningarna ser ut ungefär så här:

Xperia 1IV
+ Expanderbart minne via micro-SD
+ 3,5 mm hörlursuttag!
+ Bra högtalare, 4K-skärm
+ Avskalad
design, smidig

Använder man verkligen en 4K-skärm?
Skärmen slukar batteri
Rykte om sig att bli väldigt varm
Krånglig kamera-app

Galaxy S22 Ultra
+ Fantastisk skärm
+ Bra batteritid
+ S Pen
+ Välbekant UI för en gammal Samsung-användare
+ Väldigt bra och lättanvänd kamera

Inget 3,5 mm hörlursuttag
Ingen plats för micro-SD
Väldigt stor
Dyr

(Visited 160 times, 1 visits today)