När Microsoft redovisar siffror för det senaste kvartalet, tillika räkenskapsårets första, är det som vanligt fråga om stora inkomster: 50 miljarder dollar. Men här finns också lite smolk i glädjebägaren. Vinsten sjönk för kvartalet.

Windows backar till följd av en vikande PC-marknad. Detta tillskrivs omvärldsfaktorer som inflation, hack i leverantörskedjor och inte minst krig.

Surface verkar däremot hålla fortet bra, vilket är glädjande. Microsoft har just lanserat Surface Pro 9 och Surface Laptop 5. Den sistnämnda är en minimal uppgradering jämfört med Surface Laptop 4. Den främsta skillnaden är nog Thunderbolt 4-porten, som onekligen är ett välkommet tillskott.

Själv sitter jag med en Surface Laptop 3 och är hur nöjd som helst med den. Ja, den har bara ynka två usb-portar och ingen Thunderbolt. Men den är döläcker med sitt blå alcantaraöverdrag, har en toppenfin pekkänslig skärm, fantastiskt tangentbord och en utmärkt trackpad.

För Xbox ser det fortsatt positivt ut. Under 2021 drog konsolversionen av Microsofts prenumerationstjänst in 2,9 miljarder dollar. Antalet användare har ökat stadigt de senaste fem åren, men enligt Xbox-chefen Phil Spencer har takten avtagit. Den senaste siffran vi fick var 25 miljoner i början av året. Å andra sidan har Game Pass på PC ökat med hela 159 procent, så där finns uppenbarligen fortfarande utrymme för tillväxt.

I dagsläget står Game Pass för runt 15 procent av inkomsterna från Xbox-ekosystemet, och Spencer förväntar sig att det kommer förbli så. Microsoft siktar inte på att prenumerationstjänster som Game Pass ska stå för uppemot 70 procent av intäkterna. Däremot kommer de satsa allt hårdare på datorer och mobiltelefoner, och är de framgångsrika där kommer kakan att växa betydligt.

Det låter ganska betryggande, för detta betyder att Xbox även framgent siktar på att sälja spel på ett traditionellt sett, inte migrera alla sina användare till Game Pass eller Xbox Cloud Gaming.

Spencer medger också att även om Microsoft inte har höjt priset på vare sig spel, konsoler eller tjänster så kommer det en tid när de tvingas till prishöjningar. Game Pass ligger nära till hands då tjänsten haft samma grundpris i fem års tid. Jag hoppas bara att de inte höjer priset på sina spel.

Massiv tillväxt just nu.
(Visited 95 times, 1 visits today)