Välj en sida

När jag 2008 gick över från PC till Mac trodde jag aldrig att jag skulle gå tillbaka igen. Jag har sedan dess använt Mac som hemdator varje dag. Just nu sitter jag med en MacBook Pro från 2014 (inköpt 2016), och även om den fungerar bra fortfarande börjar den visa vissa ålderstecken. Framför allt när det kommer till batteritiden.

Min fru har samtidigt använt den Surface Laptop jag gav henne i julklapp för fyra år sedan och där verkar batteritiden fortfarande väldigt bra. Jag är barnsligt förtjust i Microsofts Surface-serie, och eftersom jag gillar laptops framför paddor skulle just Surface Laptop förefalla vara ett logiskt val.

Microsoft har inte direkt en stolt historia av att utveckla bra hårdvara. Vid sidan om Xbox har de mest fiaskon bakom sig. Detta har däremot förändrats på senare år och jag tycker att de har hittat helt rätt med sin Surface-serie, oavsett om det är Surface Pro, Surface Laptop eller Surface Book vi talar om.

Men det var inget självklart beslut att köpa en Microsoft-dator. Jag hade ingen lust att punga ut med 14 000 kr eller mer för en ny laptop när jag faktiskt redan har en MacBook som är fullt fungerande. Så jag började leta på Ebay och hittade till slut en tysk modell i Storbritannien till ett hyggligt nypris. Tyvärr tillkom importkostnader som drev upp priset, men nu när jag sitter med min nya Surface Laptop 3 gör det faktiskt ingenting.

Koboltblå heter färgen.

Surface Laptop 3 har ett nästan magiskt tangentbord. Den är kort sagt otroligt skön att skriva på. Det visste jag förstås redan eftersom jag använt min frus gamla Surface Laptop en del. Trackpaden är också riktigt bra, vilket är ganska ovanligt bland Windowsdatorer, och den har blivit något större sedan modell 1.

Den har bättre ljud än min gamla Mac, vilket den väl i och för sig borde ha eftersom det skiljer fem år mellan respektive dators produktionsår, och utmärkt ljusstyrka på skärmen. Skärmen är en touchskärm, för övrigt, och när man väl har börjat använda en sådan är det svårt att gå tillbaka. Enda nackdelen är att den reflekterar ljus lite för mycket, vilket märks om man använder den i solljus eller i väl upplysta rum.

För första gången går det faktiskt att byta ut datorns SSD, däremot ska den tydligen inte gå att uppgradera till en större. Så de 256gb jag har måste räcka, vilket det lär göra också.

Jag loggar in på min Surface Laptop med Windows Hello. Detta är fantastiskt smidigt. Kameran känner igen mig på ett ögonblick, och det fungerar överraskande nog lika bra även i mörker.

Och sist men inte minst: Surface Laptop 3 är närmast erotiskt vacker. Det är något med den djupblå färgen och det lena alcantaraöverdraget som gör hela datorn lika skön att titta på som att använda. Lägg därtill det dundersköna tangentbordet som gör upplevelsen oerhört angenäm. Alcantara gör att jag slipper den där kalla metallen mot händerna som min MacBook och de flesta andra datorer (även vissa Surface Laptop-modeller) ger.

En annan detalj som bidrar positivt till skrivupplevelsen är datorns sluttande design. Det uppstår inget gap mellan datorn och bordet, vilket gör att handen och armen vilar betydligt bekvämare när fingrarna jobbar på tangentbordet.

Tidigare i år släpptes den fjärde generationens Surface Laptop. Förändringarna är inte så stora, men den som ville kunde hitta en av de modeller som kommit till Sverige för ett hyggligt pris under Black Friday. Petig som jag är var jag dock hela tiden ute efter den blå modellen (den blå Surface Laptop 4 kallas ”ice blue”, men den finns inte i Sverige).

Så. Surface Laptop 3 är en fantastisk laptop. Den är lite för dyr givet vilken prestanda som erbjuds. Vill du ha en ilsnabb dator för ett lägre pris ska du kolla på nya MacBook Air med M1-chipet. Men för Windowsanvändare är Surface Laptop ett smakfullt alternativ som verkar gå alltför många förbi.

SURFACE LAPTOP 3 (2019)

+ Fantastiskt tangentbord och trackpad
+ Bra batteritid på över 7 timmar

+ Windows Hello fungerar på ett ögonblick
+ Alcantara ger en helt annan upplevelse

– Ingen Thunderbolt 3, dåligt med usb-portar
– Skärmen glänser lite för mycket i välupplysta rum

– Lite för dyr

SLUTOMDÖME: Surface Laptop 3 är en fantastisk dator med en något för hög prislapp.

Betyg: 8/10

(Visited 136 times, 1 visits today)