Nästan så långt bakåt vi kan minnas har konsoltillverkarna släppt nya versioner av sina konsoler. Mega Drive släpptes exempelvis i minst tre olika utföranden, varav två passade ihop med Mega-CD och Mega-CD II. Sony har släppt slim-modeller av alla sina stationära PlayStation-konsoler. PS3 kom faktiskt i en toppmatad superslim-modell. Och Xbox 360 släpptes i totalt fem olika modeller, varav tre var distinkt olika även på utsidan.

Det som var nytt under den förra generationen var att både Sony och Microsoft släppte uppgraderade konsoler efter några år. PS4 Pro, som släpptes 2016, var ett snäpp vassare än lanseringsmodellen och Microsoft uppgraderade Xbox One två gånger om, först marginellt med One S och sedan rejält med One X.

Detta var något av ett skifte i konsolbranschen. Vissa började likna den vid PC-branschen, där uppgraderingar varit vardag i evigheter. Skulle konsolspelarna tvingas köpa nya konsoler vartannat år nu? Riktigt så var det förstås inte, men för den som hela tiden är ute efter den bästa upplevelsen på konsol har kostnaderna onekligen stigit.

Jag köpte totalt fyra Xbox One-konsoler under förra generationen (varav en var en modell till samlingen). Det handlade inte bara om fåfänga. Mot slutet av generationen hade standardmodellen av Xbox One svårt att hänga med. Cyberpunk 2077 var ospelbart på standardmodellen och flöt endast hjälpligt på Xbox One X.

Xbox 360 – från första till sista modellen.

Nu är frågan om Sony och Microsoft har samma planer den här gången. Tänker de släppa uppgraderade modeller av PlayStation 5 och Xbox Series X? Och vad händer i så fall med den svagare Xbox Series S? Något som skulle kunna tala emot en så kallad mid-gen upgrade är att PS5 och Xbox Series X snart två år efter lanseringen fortfarande är svåra att få tag i. Ska de börja fasa ut en modell som inte ens finns att få tag i ute i butikerna?

En annan anledning är att få om ens något spel har utnyttjat prestandan i konsolerna än. Vi har fått vänja oss vid crossgen-titlar. Till och med God of War Ragnarök, som beskrevs som en PS5-exklusiv titel, släpps till PS4. A Plague Tale: Requiem är visserligen exklusivt för den nya generationen (och Switch), men det tänjer inte direkt på gränserna. Vi har sett vad Unreal Engine 5 går för, men några spel som rullar i den motorn har inte hunnit släppas än. Det finns således gott om outnyttjad potential i både PS5 och Xbox Series X.

Trots dessa ganska relevanta invändningar ryktas det nu att utvecklingskit för de uppgraderade konsolerna är på väg ut till utvecklarna. Hur stor uppgradering det skulle handla om kan vi bara spekulera om. Det pratades inför denna generation om spel i 4K och 60fps, men om vi åter igen tittar på A Plague Tale: Requiem flyter det bara i 30fps. En PS5 Pro och Xbox Series X Elite skulle rikta sig till en teknikkåt kundgrupp som är villig at öppna plånboken för att få det bästa.

Jag tror att vi ska utgå från att uppgraderingar är i görningen, men att de kanske inte släpps förrän om ett drygt år. Det skulle stämma ganska bra med hur det såg ut den förra generationen samt att både Sony och Microsoft räknar med att kunna möta efterfrågan någon gång under 2023.

(Visited 109 times, 1 visits today)