Välj en sida

Sony har släppt sin kvartalsrapport, och även om det är mycket som är positivt finns det vissa små varningstecken som utgör smolk i glädjebägaren.

Sony har sålt 11,5 miljoner PlayStation 5 under det senaste räkenskapsåret, vilket gör att den totala siffran sålda till butik nu är uppe i 19,3 miljoner. Eftersom allt som släpps till butik säljer slut motsvarar det i princip sålda till slutkund.

Detta ligger under Sonys egna prognoser med över tre miljoner enheter, och för att sätta det i perspektiv sålde Nintendo 23 miljoner Switchkonsoler under samma tidsperiod (totalt 108 miljoner så långt). Nintendos konsol fortsätter alltså att vara världsledande, nu inne på sitt sjätte år, medan PS5 alltjämt hämmas av komponentbristen.

Under det senaste kvartalet såldes endast två miljoner PS5. Det är uppenbart att Sony inte har lyckats möta efterfrågan som beräknat, ty det står inte en massa konsoler och samlar damm på hyllorna. Produktionen hämmas uppenbarligen fortfarande.

En annan negativ nyhet är att Sony tappar PS Plus-prenumeranter. Under det senaste året har de gått från 47,6 till 47,4 miljoner. Det är ett marginellt tapp, och kan säkert vara en konsekvens av att pandemin avtog under räkenskapsperioden. Men det skulle också kunna vara en indikation på att Sony nått den topp som andra streamingtjänster (som Netflix) också uppvisat på senare tid. Tillväxten kan inte fortsätta i all evighet. Framtiden får utvisa om PS Plus kan växa ytterligare.

En sak är i alla fall säker, och det är att Sony fortsätter satsa. De räknar med lägre vinst under 2022 trots att de avser att sälja fler konsoler (en indikation på att Sony ser framför sig högre produktion). Anledningen är att de dels kommer plöja ned stora resurser i nya spel, dels avsluta uppköpet av Bungie.

Min PS5 har stått relativt oanvänd de senaste månaderna. Jag väntar fortfarande på det där spelet. Men alla PS5-ägare har mycket att se fram emot de kommande åren, och PlayStation som plattform och varumärke har aldrig varit starkare än just nu.

(Visited 71 times, 1 visits today)