Välj en sida

Rebooten av Tomb Raider, som släpptes 2013, hyllades av både spelare och recensenter, trots att det enligt många inte ens kändes som ett Tomb Raider. Men ett bra spel är ändå ett bra spel, resonerade man.

Rise of the Tomb Raider blev inte lika väl mottaget och tros ha skadats försäljningsmässigt av att Microsoft betalade för att göra det konsolexklusivt till Xbox One i ett år. Det tredje spelet i reboot-trilogin, Shadow of the Tomb Raider, fick ganska ljumma reaktioner och glömdes snart bort, trots att det var kvalitetsmässigt jämnaste av de tre.

I samband med att Embracer offentliggjorde sin intention att köpa de Square-ägda spelhusen Crystal Dynamics, Eidos Montreal och Square Enix Montreal för den nätta summan av tre miljarder kronor blev det känt hur Tomb Raider-spelen sålt sedan det allra första spelet släpptes 1996.

De tre spelen i reboot-trilogin 2013-2018 sålde tillsammans i 38 miljoner exemplar. Mest framgångsrikt var det första spelet på 15 miljoner, Rise nådde 14 och Shadow 9. Trots detta var Square Enix inte nöjda, vilket fått många att tro att dessa spel, särskilt del 2 och 3, var kommersiella fiaskon. Det stämmer alltså inte alls.

Spelen utvecklades av Crystal Dynamics, en San Francisco-baserad studio som förstås är dyrare i drift än om den legat i exempelvis Polen. Vinstmarginalen var inte den bästa. Men spelen sålde alltså bra, och det gäller även det stundom och orättvist utskällda Rise of the Tomb Raider (som jag personligen håller som det överlag bästa tack vare miljöerna).

Så var det sagt. Vart Lara Croft och Tomb Raider tar vägen nu vet vi inte riktigt. Det kan bli fråga om en ny reboot eller en remake av det första spelet. Mest intressant att spela vore en återgång till 1990-talets Lara Croft men med 2020-talets berättarteknik.

Se mina recensioner av:
Rise of the Tomb Raider
Shadow of the Tomb Raider

Sedan 1996 har Tomb Raider-spelen sålts i 88 miljoner på PC och konsol.
(Visited 90 times, 1 visits today)