Välj en sida

Microsoft slutade lämna ut försäljningssiffror för sina Xbox-konsoler någon gång runt 2015. Det var förmodligen ungefär då de insåg att striden mot PS4 var definitivt förlorad och att alla siffror hädanefter bara skulle understryka detta faktum. Sedan dess har vi fått förhålla oss till mogna gissningar och beräkningar vad gäller antalet sålda konsoler.

Phil Spencer hävdar nu att Xbox Series X/S har sålt bättre än någon annan Xbox under samma tidsperiod. Statistikknarkare och trovärdiga analytiker satte genast detta i perspektiv.

Om Spencer talar sanning och inte ägnar sig åt någon sorts förskönande verklighetsbeskrivning, en så kallad Microsoft-spinn, innebär det att Xbox Series X/S har sålts i över 12 miljoner enheter. Det var nämligen den siffra som Xbox One låg på under motsvarande tid i sin livscykel.

Detta är markant högre än de cirka 8 miljoner som det talats om tidigare. Jag blev förvånad över den siffran eftersom det skulle innebära att Xbox, precis som under förra generationen, bara säljer ungefär hälften så bra som PlayStation. Det gick inte riktigt ihop, särskilt som PS5 inte direkt haft en flygande start i Japan (där Xbox knappt existerar).

12 miljoner låter rimligare, och om det stämmer är avståndet upp till PS5 inte alls långt. Sony rapporterade i oktober att de till och med september hade sålt 13,4 miljoner PS5-konsoler. Självfallet är det någon miljon till nu, men både PS5 och Xbox Series X hade en svag julförsäljning på grund av att Sony och Microsoft inte lyckats få fram tillräckligt många enheter för att möta efterfrågan.

Av allt att döma är det den mer tillgängliga Xbox Series S som har sålt bäst av de två Xbox-modellerna. När det varit svårt att hitta en Xbox Series X och PS5 har många sannolikt valt den billigare Series S i stället. Den är ett utmärkt budgetalternativ som passar de allra flesta.

Det klagas mycket över komponentbrist, och den är verklig. Men Microsoft säljer alltså fler Xbox-konsoler än de någonsin har gjort och PS5 låg fram tills nyligen före PS4 i försäljning under motsvarande period.

Så problemet stavas i första hand massiv efterfrågan snarare än bristande utbud. Vilket betyder att vi just nu har tre konsoler som säljer väldigt, väldigt bra. Det är bra för branschen och för alla spelare. Det är särskilt glädjande att Xbox ser ut att kunna ge PlayStation en match igen.

(Visited 104 times, 1 visits today)