När Microsoft släppte sin senaste kvartalsrapport sneglade många direkt på hur det gått för Xbox. Att Windows växer, Office går starkt och att bolaget som helhet hade en omsättning på över 45 miljarder dollar (varav över 20 miljarder var nettointäkter) flög oss spelnördar nästan obemärkt förbi.

För Xbox ser det lyckligtvis också ljust ut. Inkomsterna på hårdvaran ökade med 166 procent, trots att det fortsatt är väldigt begränsad tillgång. Xbox-divisionen som helhet ökade med 16 procent.

Däremot verkar Game Pass ha saktat in. Den senaste siffran vi fick i januari var 18 miljoner prenumeranter. Sedan dess har Microsoft inte sagt ett pip. Uppskattningar visar att de passerat 20 miljoner sedan dess, vilket bör vara under förväntningarna. Vi lär snart få officiella siffror för Microsofts populära speltjänst, formulerade i de mest positiva ordalag.

Exakt hur många konsoler Microsoft har sålt får vi i vanlig ordning inte heller veta. Det är evigheter sedan de var öppna med sådana siffror. Uppskattningar visar dock att det under senaste kvartalet såldes 800 000 Xbox Series X och 1,2 miljoner Series S, vilket (om dessa uppskattningar ligger nära verkligheten) alltså visar att den billigare konsolen faktiskt säljer bäst just nu. Det skulle förstås kunna vara en effekt av att Series X är så svår att få tag i.

Totalt tror bedömare att Microsoft har sålt över 8 miljoner enheter av Xbox Series X/S, vilket ska jämföras med Sonys officiella siffra på 13,5 miljoner sålda PS5. Det ser alltså ut som att styrkeförhållandet mellan de båda kombattanterna är ganska oförändrat. Sony har sålt 116 miljoner exemplar av PS4, och eftersom försäljningen har tvärstannat (de sålde blott 200 000 under det senaste kvartalet) och alla PS4-spel går att spela på PS5 lär det inte bli så många fler. Det antas att Microsoft har sålt runt 50 miljoner Xbox One, och den försäljningen lär också ha stannat av. Sonys övertag ser alltså ut att kunna bli snarlikt, cirka 1,5:1 eller 2:1.

Nu är generationen fortfarande ung, knappt ett år gammal, och tillgången till både Xbox Series X/S och PS5 mycket begränsad. Dessutom vet vi att det är väldigt många storspel på gång till Xbox, som alla kommer att landa på Game Pass dag 1.

Framtiden ser således ljus ut för alla Xbox-spelare. Men det går inte att förneka att Sonys framgångar med PS4 har gett dem ett redigt försprång ännu en gång. Kanske önskar Microsoft nu att de hade kommit igång med produktionen av Xbox Series X lite tidigare.

(Visited 107 times, 1 visits today)