Välj en sida

Samsungs flaggskeppsmobil Galaxy S21 säljer avsevärt sämre än föregången S20, rapporterar flera medier. Efter sex månader på marknaden var minskningen ganska dramatisk, minus 20 procent. Men om vi i stället jämför med modellen dessförinnan, S10, är tappet hela 47 procent. Vad har hänt?

Under det första halvåret på marknaden såldes S21 i 13,5 miljoner enheter, att jämföra med 17 miljoner för S20 i fjol och hela 25,5 miljoner för S10 under samma tid 2019. Det är alltså en halvering på två år. Talande nog har kinesiska Xiaomi gått om Samsung som Europas mest populära mobiltillverkare.

Förutom att S21 saknar sådant som äldre Galaxy S-modeller har haft, som hörlursuttag, tror jag att det finns flera bredare förklaringar till den sjunkande försäljningen för Samsung flaggskeppsmärke.

Dels att det lanseras för många modeller och för ofta. Känslan blir en aning blasé när ännu en telefon släpps och den har högst marginella förändringar jämfört med den senaste modellen i samma serie. Teknikutvecklingen har stagnerat något, vilket är naturligt. Den kunde inte gärna fortsätta i tangentens riktning hur länge som helst. Vad som blir nästa stora grej vet ingen i dag, men just nu är det enda vi får vid ett nyköp något bättre kamera, kanske marginellt bättre skärm. Det är inget jätteincitament för att uppgradera.

Både mobiltillverkarna och operatörerna vill förstås helst att vi uppgraderar varje år, men för de allra flesta är detta inte ekonomiskt försvarbart. När den nya modellen dessutom är så förvillande lik den gamla räcker inte ens habegäret för att motivera ett köp.

Dels handlar det, som redan nämnts, om pengar. Jag fick oväntat bra betalt för min gamla Galaxy S6 när jag bytte in den för några år sedan i samband med att jag köpte Galaxy Note9. Utan inbytet hade jag behövt betala över 10 000 kr, vilket är ett skrattretande pris för en telefon. Men däromkring ligger toppmodellerna från såväl Samsung som Sony och Apple. I detta läge är det attraktivt för konsumenter att titta på billigare konkurrenter som Xiaomi. Det var så Huawei slog sig in på den västerländska marknaden.

Slutligen bör konstateras att försäljningen inte är någon jättekatastrof för Samsung, de kan komma tillbaka nästa vår och vända skutan med S22. För Sony ser det däremot nattsvart ut. Bolagets Xperia-modeller är i princip helt utraderade från marknaden (se bilden nedan), vilket får mig att undra när Sony tänker sälja verksamheten. Det kan bara vara en tidsfråga nu.

Sonys mobilförsäljning har fullständigt kollapsat.

(Visited 93 times, 1 visits today)